De mänskliga rättigheterna är universella rättigheter som FN:s Generalförsamling antog redan år 1948. Detta innebär att alla människor oavsett har dessa rättigheter och dessa rättigheter innebär 30 artiklar står i den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna och som behandlar diverse rättigheter för alla individer i världen. Ursprungligen har man kommit med dessa rättigheter efter andra världskriget och alla grymma händelser under denna period för att garantera att det som hände inte upprepas. Det är klart att mycket har gjorts sedan dess men det finns fortfarande mycket kvar att jobba på och utveckla. Därför behöver vi förstärka och värna om mänskliga rättigheter.
Trots att deklarationen om dessa rättigheter inte är juridiskt bindande för dessa stater som har ratificerat den men ändå finns det ett moraliskt ansvar i att följa deklarationen. Det vill säga ur ett moraliskt perspektiv är det svårt att acceptera exempelvis tortyr eller andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Som det idag ser ut i världen så följs inte dessa rättigheter till punkt och pricka och kränks i många sammanhang som till exempel vad gäller fattigdom, utbildning och alla pågående konflikter runtom i världen.
För det andra finns det en hel del kvar att utveckla och jobba på i detta område. Det finns fortfarande områden som den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna innebär men dessa områden jobbas inte med på ett tillräckligt sätt. Till exempel, artikel 7 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna konstaterar att ingen får diskrimineras. Trots detta så förekommer diskriminering som ett överrepresenterat samhällsfenomen i många länder, även i de mest jämlika och jämställda länderna i världen. Det vill säga det finns en storskalig diskriminering runtom i världen vilket gör att man behöver jobba mer med detta område för att förstärka det. Likväl finns det andra områden som behöver utvecklas som fattigdomsbekämpning, utbildning m.m.
Vissa menar att just den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna inte är juridiskt bindande och behöver inte följas vilket gör det omöjligt att följa och tillämpa dessa rättigheter. Detta stämmer till en stor del men samtidigt har mänskligheten inte bättre medel eller verktyg för att åta sig det moraliska ansvaret som dessa rättigheter innebär. Fram tills världen enas om en annan form av dessa rättigheter eller juridiskt bindande rättigheter så finns det ingen annan väg att tillgå för att jobba med detta område.
Slutligen är mänskliga rättigheter universella rättigheter som gälla alla människor oavsett skillnader som förekommer i detta sammanhang. Mänskligheten behöver därför jobba på att utveckla vissa områden av dessa rättigheter och i allmänhet förstärka tillämpning och uppföljning av de mänskliga rättigheterna.
1 Kommentar
[…] bland de första arbetsområden som FN fick arbeta med och år 1946 grundades Kommissionen för Mänskliga Rättigheter inom […]