Home » Ur fattigdom och utanförskap

Ur fattigdom och utanförskap

Av Studienät
827 views

“Fattigdomen är och förblir en skuggbild för oss som upplevt den” skriver Susanna Alakoski i sin bok Oktober i Fattig-Sverige. Hur skildras fattigdom i temats texter – som ett mental hinder eller som en drivkraft till att söka förändring och framgång?

Fattigdom är ett tillstånd som i en viss utsträckning är subjektiv och varierar mellan människor från att vara ett mentalt hinder till att vara ett en faktor för framgång. Susanna Alakoski beskriver det i sin bok Oktober i Fattig-Sverige ändå som ett svårt och oönskat tillstånd som utgör ett mentalt hinder. Alakoski menar att fattigdom är förknippat med sådant negativa fenomen som ingen vill utsättas för och enligt Alakoski ville hon som barn bara “bort” från fattigdomen (Alakoski, 2012). Det vill säga författaren skildrar fattigdomen som en verklighet som bidrar till ett negativt  mentalt tillstånd. Fattigdom är, enligt Alakoski, förknippat med all negativitet i världen som man bara vill bort ifrån. Fattigdom är en verklighet som gör att människor som lever i det lever i nuet utan någon större planering för framtiden (Alkoski, 2012).

Michel Ekman bekräftar denna aspekt om fattigdom i sin recension av Kristian Lundbergs bok Den ofrivillige wallraffaren som är publicerad i Svenska Dagbladet. Ekman menar i sin artikel att Lundberg efter sin nedgång fick “oreflekterat leva i nuet” som en del av den nya verklighet som Lundberg har efter att han har blivit fattigt Dessutom beskriver Ekman Lundbergs liv som fattig som livet i botten vilket är en djup skildring av vad fattigdom innebär, inte bara för Lundberg men detta kan generaliseras (Ekman, 2009). Vidare skildrar Ekman Lundbergs fattigdom som en verklighet utan tydlig utgång eller upplösning vilket Ekman preciserar i Lundbergs nya jobb som egentligen inte medförde någon märkbar förbättring på Lundbergs verklighet som fattig. Michel Ekman resonerar vidare att denna roman Yarden av Kristian Lundberg lämnar bara trakter av mörka gestalter hos läsaren (Ekman, 2009).

Å andra sidan beskriver Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz fattigdom som motivation till att nå de högsta nivåerna och komma bland eliten. Det är drivkraften hos Zlatan för att förändra sin verklighet och komma ur fattigdom till framgång. Han gick medvetet mot sitt mål trots stora skillnader jämfört med sina jämnåringar och övriga som gick på skolan. Han passade helt enkelt inte in bland alla rika och smarta killar. Han var ändå fokuserad på sin dröm för att förändra den verklighet som han befann sig i, alltså fattigdom (Ibrahimovic & Lagercrantz, 2012). På det sättet skildrar Ibrahimovic fattigdom som hans största drivkraft för att nå framgång. Ibrahimovic gör det inte direkt utan på ett indirekt sätt genom sin jämförelse med andra som gick i skolan och på det sättet illustrerar skillnaderna. 

Fattigdom skildras i temats texter huvudsakligen genom att illustrera en verklighet som ingen önskar vara i eller utsättas för. Framför allt förknippas fattigdom i dessa texter med negativa fenomen såsom depression, utsatthet, utanförskap och i princip inga möjligheter för att komma ur situationen eller denna verklighet. Det är komplicerat och delvis obegripligt att den, fattigdom, lämnar en handfallen i en verklighet som man bara vill bort från. Fattigdom får en att leva i nuet utan att kunna blicka framåt vilket förvärrar situationen i och med man lever för sin dag. Det vill säga det förhindrar en att tänka och utgör ett mentalt hinder. Däremot skildras denna verklighet, alltså fattigdom, som motivation och drivkraft bakom framgång åtminstone hos Zlatan Ibrahimovic som menar att fattigdom och jämförelse med sina skolkamrater fick honom att träna ännu mer i och med han inte kunde ha samma kläder och inte heller göra samma aktiviteter. Han kunde nå drömmen eftersom han inte kunde vara som alla andra som var i skolan.

Källor

Alakoski, Susanna. 2012. Oktober i Fattig-Sverige. Dagbok. Bonnier.

Ekman, Michel. 2009. Den ofrivillige wallraffaren. Svenska Dagbladet. 

Ibrahimovic, Zlatan & Lagercrantz, David. 2012. Jag är Zlatan Ibrahimovic – min historia.  

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.