Home » Ur fattigdom och utanförskap

Ur fattigdom och utanförskap

Av Studienät
554 views

Fattigdomen är och förblir en skuggbild för oss som upplevt den” skriver Susanna Alakoski i sin bok Oktober i Fattig-Sverige. Hur skildras fattigdom i temats texter – som ett mental hinder eller som en drivkraft till att söka förändring och framgång?

Fattigdom är ett tillstånd som innebär i praktiken att man saknar eller har begränsat med materiella resurser för att tillfredsställa sina behov. Uppfattning kring fattigdom varierar mellan människor och för vissa är det en utmaning som de vill klara av oavsett vad det innebär medan för andra är det mer ett tillstånd som utgör ens största hinder i livet och då står man hjälplöst och handlingsförlamad. Susanna Alakoski (2012) tillhör den senare delen av människor där fattigdomen var hennes största hinder och oroväckande tillstånd som Alakoski beskriver i sin bok “Oktober i Fattig-Sverige”. Alakoski beskriver i sin bok hur fattigdom är ett negativt fenomen som i princip inte har några positiva aspekter och den får man att utsättas för sådant som inte precis alla önskar. Författaren beskriver vidare i samma självbiografiska bok hur hon bara ville “bort” från det tillståndet av fattigdom. Människor som lever i fattigdom har inte stort utrymme i vardagen för att planera längre än nuet och imorgon eller framtiden är det omöjligt att planera, förklarar Alakoski (2012).

Den synen av att leva i nuet när man lever i fattigdom delas av Michel Ekman som recenserade Den ofrivillige wallraffaren av Kristian Lundberg. Recensionen är publicerad i Svenska Dagbladet år 2009. Ekman skriver i sin recension att Lundberg efter nedgången och livet i fattigdom fick “oreflekterat leva i nuet” då Lundbergs verklighet konstruerades kring att han har blivit fattig och levde i detta. Ekman går över i sin skildring av fattigdomen för att generalisera ett tillstånd som i en viss utsträckning kan vara hos alla fattiga människor och menar att fattigdom innebär att man lever i botten. Fattigdom är en verklighet som Lundberg levde i och många fattiga människor gör utan någon klar upplösning eller något sätt att komma ur vilket också visade sig i det jobb som Lundberg fick efter att han har blivit fattig och som inte fick något märkbar förbättring på Lundbergs tillstånd av fattigdom och inte heller en början på en väg ur det (Ekman, 2009). Michel Ekman utvecklar sitt resonemang för att reflektera över romanen “Yarden” också av Kristian Lundberg. Ekman beskriver i sin recension hur Yarden lämnar efter sig enbart mörka gestalter och känslor efter att man har läst den (Ekman, 2009).

Fattigdom som ett negativt tillstånd innehåller också flera sidor och det inte bara det mörka som finns i det. Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz skildrar fattigdom i boken “Jag är Zlatan Ibrahimovic” som Zlatans motivation för att uppnå den bästa av sig själv. Det utgör motivation för Zlatan och ett sätt att kunna hantera sin verklighet för att ändra det och bli en framgångsrik fotbollsspelare vilket i praktiken innebär slutet på den verklighet som Zlatan hade i sin barndom (Ibrahimovic & Lagercrantz, 2012). I barndomen och under tonåren passade Zlatan inte precis in med sina jämnåringar och det rådde väsentliga skillnader mellan honom och de andra. Trots detta var Zlatan fokuserad på sitt mål och arbetade systematiskt för att uppnå det bortom alla dessa skillnader och orättvisor i hans verklighet. Det var Zlatans drivkraft och recept till framgång (Ibrahimovic & Lagercrantz, 2012).

Slutligen skildras fattigdom i dessa texter mer som ett tillstånd med motsatta sidor. För vissa utgör det ett mentalt hinder som är ganska svårt att handskas med och det har inga tydliga upplösningar. Man sjunker i det och blir handlingsförlamad och hjälplös i den verklighet som innebär att man lever i nuet utan någon förmåga till planering och att man lever i botten. Medan andra anser att fattigdom utgjorde motivationen och drivkraften som fick en att bli framgångsrik. Det var det sättet som man kunde hantera sin verklighet med för att uppnå framgång. 

Källor

Alakoski, Susanna. 2012. Oktober i Fattig-Sverige. Dagbok. Bonnier.

Ekman, Michel. 2009. Den ofrivillige wallraffaren. Svenska Dagbladet. 

Ibrahimovic, Zlatan & Lagercrantz, David. 2012. Jag är Zlatan Ibrahimovic – min historia.  

Liknande uppgifter

1 Kommentar

Ur fattigdom och utanförskap - Studienät februari 3, 2023 - 12:30 e m

[…] den” skriver Susanna Alakoski i sin bok Oktober i Fattig-Sverige. Hur skildras fattigdom i temats texter – som ett mental hinder eller som en drivkraft till att söka förändring och […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.