Språk är ett viktig verktyg som människan använder i sin kommunikation med omvärlden. Det vill säga för att skicka sina budskap samt för att ta emot och förstå andras budskap. På det sättet är språket bärare av våra tankar, idéer och känslor utåt så att dessa levereras till omvärlden. Språk har en annan aspekt som härstammar från människans identitet. På samma sätt som språket bär våra idéer och tankar så har vi en del av vår identitet och personlighet som vi förmedlar med hjälp av språket. Det vill säga vi avslöjar helt enkelt vilka vi är när vi talar och samtidigt förmedlar vi en del av vår personlighet. En intressant aspekt i detta sammanhang är dimensionen som handlar om identitet i förhållande till vår språkanvändning. Detta är eftersom språk har att göra inte bara med ens identitet utan även gruppidentitet som man tillhör och på det sättet avslöjar ens grupptillhörighet i samhälle. Olika grupper i samhälle utvecklar gemensamt sätt att tala och använda språket. Dessa sätt att använda språket av olika grupper kallas för sociolekter. Sociolekt syftar i den bemärkelsen på den språkliga variation som utmärker en viss social grupp och som har utmärkande drag för språkanvändning hos denna gruppen.
Sociolekter fungerar som sociala dialekter som olika grupper i samhället talar. Det handlar om det talade språket och allt vad det innebär i såsom ordval, uttal och uttalssätt som gruppen har i sin språkanvändning. Det vill säga det handlar inte om vad vi säger i vilket sammanhang utan snarare om hur vi säger olika saker och ting för att leverera våra budskap och i enlighet med identitet och det gemensamma sättet av den sociala grupp som vi tillhör.
Jag frågade därför några personer om deras uppfattning om sociolekter och hur de uppfattar denna variation av språket. Det var följande frågor jag ställde till intervjupersoner:
1- Känner du till begreppet sociolekt?
2- Tror du att du talar på samma sätt som alla i samhället?
3- Finns det ett specifikt sätt som skiljer sig från andras sätt att tala?
Svaren som jag fick kunde jag generellt inse att alla inte är medvetna om begreppet sociolekt som språkligt begrepp. Däremot är man medveten om att man talar på olika sätt i samhälle och framför allt var det skillnad mellan invandrarspråk i samhälle och inföddas sätt att tala. Man är till en viss del medveten att olika grupper talar på olika sätt i samhälle även om detta vetskap om olikheter i språkanvändning inte är i detalj.