Home » Slutprov – Historia – Migration strömningarna

Slutprov – Historia – Migration strömningarna

Av Studienät
419 views

Förklara likheter mellan migration strömningarna under 2000-talet och på medeltiden

1- Likheter mellan migration strömningarna under 2000-talet och på medeltiden är att krig och väpnade konflikter har en väsentlig roll i att folk flyr och lämnar områden där det pågår konflikter som fördriver folk ur dessa områden. Det vill säga under 2000-talet så handlar anledningarna till migration i en stor utsträckning om väpnade konflikter och krig som till Exempel i Ukraina och i Syrien. Dessa konflikter fick folk att lämna dessa områden i jakt på en säkrare plats. På samma sätt har krigen under nordisk medeltid och under folkvandringstiden en direkt påverkan på migrationen eftersom folk flydde de drabbade områden. 

2- Skillnader i migrationen mellan migration strömningarna under 2000-talet och efter det och migration strömningarna under medeltiden handlar huvudsakligen om anledningar och orsaker som fick folk att migrera. Under folkvandringstiden kunde migrationen ta en annan form och kunde vara ett krigståg eller av rena ekonomiska skäl. 

3- Det som kommer att driva migrationen i framtiden kan tänkas vara konflikter och konfliktdrabbade områden när folk flyr det. Ur ett historiskt perspektiv har krig och konflikter varit en drivande orsak till migration och fortsatte att vara det även i modern tid som det fortfarande pågående konflikten i Syrien, i Ukraina och även i andra områden där det råder politiskt instabilitet. Därför kommer konflikter på kort sikt att fortsätta vara drivande i det sammanhanget. Ett intressant perspektiv på frågan handlar om att det inte är själva kriget som fördriver folk ur dessa områden utan det är vad man får utsättas för och då söker man sig till säkrare ställen. Det kan tänkas att naturkatastrofer eller stora förändringar i miljön kommer också att påverka och driva migrationen eftersom folk kommer att fly de drabbade områden på grund av miljöförändringar som får negativa aspekter.

Det långa 1800-talet 

Perioden som är mellan 1770-1914 i Europa var en förändringsperiod i hela Europa. Det var en period för stora och genomgripande förändringar avseende ekonomi och politik. Förändringarna började i samband med den franska revolutionen som hade flera orsaker och kan förklaras med orättvis samhällsstruktur representerat av ståndssamhället, rådande ekonomisk situation i Frankrike och inte minst den rådande tidsandan med upplysningsidéer och tankeströmning som utmanade kyrkans ställning och dess läror och trodde på människor förmåga till förändring under den perioden. Den franska revolutionen ändrade inte bara Frankrike utan även hela Europa eftersom de liberala idéerna spreds från Frankrike till övriga delar av Europa Inte bara liberala idéer spreds i Europa utan även bidrog revolutionen till att nationalismen i Europa stärktes och nationalistiska rörelser växte fram under den perioden. 

En annan aspekt som hade en väsentlig roll i förändringar i Europa under den perioden var den industriella revolutionen och industrialisering av Europa. Industrialiseringen kan förklaras med vetenskapliga framsteg som möjliggjorde det och ekonomiska aspekter representerade av expansion och vinstintressen för fabriker under den perioden. Industrialisering förändrade samhället i grunden eftersom den fick befolkning att öka markant och bidrog till ökad migration och folkförflyttningar. Industrialisering av Europa ledde också till att folk lämnade landsbygden och flyttade till städer för att arbeta i fabrikerna där under oschyssta arbetsvillkor vilket förklarar arbetarklassens uppkomst under den perioden. Dessutom växte de traditionella politiska ideologierna fram, liberalism, konservatism och socialism, under den perioden.  

Den tankeströmning som drev utvecklingen och som inspirerade den franska revolutionen kan förklaras med förklaringsmodellen som handlar om idealism. Även framväxten av politiska ideologier kan förklaras med samma förklaringsmodell, idealism. 

Den franska revolutionen kan även förklaras med förklaringsmodell som handlar om aktör eftersom det handlar om folkets behov till demokratisering och det är folket som drev på utveckling. 

Orättvisa i samhället och ståndssamhälle samt uppkomsten av olika samhällsklasser, framför allt arbetarklassen, kan förklaras med förklaringsmodellen som handlar om struktur. 

De ekonomiska aspekterna och jakten på ekonomisk tillväxt av fabrikerna och expansion kan förklaras med förklaringsmodellen som handlar om materialism. Det är samma förklaringsmodell som kan förklara även en del av den franska revolutionen då det rådde svåra levnadsvillkor och turbulenta ekonomiska förhållanden var medverkande i den franska revolutionen. Även folkförflyttningar, migration och flyttning till städer från landsbygden kan förklaras med materialism

Industrialisering kan förklaras med materialism eftersom vinstintressen var drivande i det sammanhanget och med idealism eftersom det var den rådande tidsandan och tankeströmning som möjliggjorde och drev på utveckling att det blev den industriella revolutionen. 

Varje förklaringsmodell förklarar en viss förändring som skedde i samhället under 1800-talet. Man kan inte förklara den perioden utan att ta med alla förklaringsmodellen i förklaringen annars blir bilden inkomplett. Till exempel om man förklarar den franska revolutionen på grund av den rådande orättvisa i samhällsstrukturen så får man inte en bild av de ekonomiska förhållandena i landet under den perioden. På samma sätt om man förklarar den industriella revolutionen med ekonomiska aspekter så bortser man från vetenskapliga framsteg som möjliggjorde industrialisering av samhället. Men utifrån ovan så kan man förstå att även om alla förklaringsmodeller har en väsentlig roll i att förklara denna period så är idealism och materialism de förklaringsmodeller som väger tyngst. 

Samband som man nu kan se handlar huvudsakligen om den fortsatta utvecklingen och vetenskapliga framsteg som än idag präglar vår vardag med nya uppfinningar och utveckling i många områden. Många av dåtida tankar som ledde till den franska revolutionen finns än idag representerade i samhället såsom allas lika värde, lika rättigheter till alla och bland annat är de mänskliga rättigheterna är ett exempel på detta. 

Utifrån den utveckling som har skett så kan det inte vara förvånande om utvecklingen fortsatte åt samma håll och drevs med ekonomiska aspekter och rådande tankeströmning.

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.