Den historiska utvecklingen
Teknisk utveckling och tekniska framsteg är inget nytt fenomen för mänskligheten utan tekniska utveckling har skett i historia sedan länge tillbaka. Det hela började med en mycket känd uppfinning som är hjulet som uppfanns redan några tusen år tillbaka cirka 5500 år sedan. Det var människans behov av att transportera olika tunga saker längre sträckor som låg bakom den grundläggande uppfinning som i princip allt mekaniskt går på. Några år senare cirka 4000 år sedan skedde en viktig förändring i uppfinning och det handlade om att hjulet fick ekrar som låg till grund för att tillverka vagnar som kan dras på hjul. Detta fick sin användning framför allt i krig och man fortsatte utveckla på denna uppfinning, det vill säga hjulet.
Utveckling och vetenskap fick med tiden ta allt större plats och detta medförde tekniska framsteg som människan drog nytta av. Men man kan inte påstå att tekniska utvecklingen tog fart förrän renässansen och upplysningen trots många uppfinningar under antiken och medeltiden som avspeglade sig på många områden. Det var nämligen i samband med tryckkonsten som tog plats under renässansen som kunskapen började spridas och vetenskaplig utveckling tog fart. Allt detta slutade med att man uppfann ångmaskinen. Den första ångmaskinen uppfanns i slutet av 1600-talet men den var inte så bra eller effektiv. Den ångmaskinen som utvecklades av Thomas Newcomen var den första effektiva ångmaskin som utvecklades och kunde bemöta människors behov. Newcomens ångmaskin hade utvecklats av James Watts och blev mycket effektivare. Därmed la ångmaskinen grunden för blomstrande teknisk utveckling och till och med till hela den industriella revolutionen under 1800 talet. Detta är eftersom ångmaskinen effektiviserade produktion av järn och kol samt effektiviserade transporter.
Under den industriella revolutionen tog produktionen fart i betydligt snabbare takt än vad det var innan. Produktionen ökade och tekniska framsteg blev allt snabbare när man centraliserade produktionen i fabriker. En viktig aspekt under den industriella revolutionen handlade framför allt om utbyggnaden av kommunikationer och utveckling av dessa. Man utvecklade bland annat järnvägar genom stora investeringar av stater och stora företag. Den industriella revolutionen satte fart på tekniska framsteg och möjliggjorde ekonomisk expansion som var oerhört viktig för fortsatt utveckling. Industrialisering möjliggjorde tillfredsställande många materiella behov hos människan också.
Under 1900-talet blev utvecklingen ännu snabbare och man kunde uppfinna sådant som innan var otänkbar som bilar och flygplan. Dessutom utvecklade man dessa uppfinningar och effektiviserade dem hela tiden. I samband med utveckling och tekniskt framsteg ökade också människans behov och gång på gång påvisade tekniken möjligheter att bemöta dessa behov. Utvecklingen tog fart och man kunde bygga datorer och utveckla dessa samt fortsatte arbetet på att utveckla kommunikation vilket visade sig på uppfinning av internet och dess relaterade tjänster. Allt detta slutade med att scenariot om självkörande bilar och artificiell intelligens är möjliga.
Orsaker och historiska förklaringsmodeller
Det finns olika orsaker som ligger bakom denna utveckling. Men huvudsakligen handlar det om människors behov och att tillfredsställa dessa behov. Det hela började med att man såg behovet till bättre transporter när man uppfann hjulet. Det vill säga både ekonomiska och sociala behov som är direkt relaterade till individer och till samhället i stort. Dessutom den fortsatta utveckling som ägde rum under antiken hade bortom de ekonomiska orsakerna politiska behov då man utvecklade sådant som handlade om att vinna krig och ha makt över andra. Inte minst på jordbruket under medeltiden visade den tekniska utveckling ekonomiska behov också hos människan. Det var även sociala behov som handlade om att om den rådande tidsandan under renässansen som bäddade för teknisk utveckling och som visade sig i förmodligen renässansens viktigaste uppfinning som då var tryckkonsten och som bidrog till att sprida kunskaper och möjliggjorde ännu mer utveckling på många områden. Den förändrade bilden av människan som tog plats under upplysningen i samband med förändrade rådande samhällsidéer som gav vetenskapsmän en allt viktigare plats samt motståndet mot kyrkan blev en avgörande faktor för den industriella revolutionen som är den viktigaste perioden i mänsklig utveckling och bäddade för stora och radikala förändringar och långvariga framsteg avseende teknik och vetenskap. Då var det behov till resurser i form av energikällor, ekonomisk expansion i form av större vinster för fabriker och framför allt tillfredsställande av de materiella behoven för människor som låg bakom utvecklingen. Under 1900-talet dök upp andra nya aspekter såsom miljö som visade sig en av de negativa aspekter av industrialisering och behovet till att uppfinna sådant som tillfredsställer människors behov utan att negativt påverka miljön.
Ekonomiska orsaker till utvecklingen tillhör kategorin materialism.
Människors sociala behov av att tillfredsställa materiella behov tillhör kategorin aktör.
Rådande tidsandan under renässansen och upplysningen tillhör kategorin idealism.
Miljö och andra politiska aspekter tillhör förklaringsmodellen struktur.
Skillnader mellan de förklaringsmodellerna och/eller de olika perspektiven handlar framför allt i hur man förstår historien. Det vill säga om man förstår historien och studerar ämnet ur ett perspektiv så blir bilden inkomplett och risken blir att man får felaktig bild av historien. Till exempel, om man lär sig om den tekniska utvecklingen utifrån materialism så förstår man att den tekniska utvecklingen handlade enbart om vinstintressen och då tar man inte hänsyn till annat som också var en drivande faktor i utvecklingen såsom upplysningens idéer och behoven till vetenskap. På samma sätt så glöms det bort rollen av politik och behovet av att vinna krig under forntiden och antiken.
Alla förklaringsmodeller bör beaktas när man studerar historien då en förklaringsmodell inte räcker för att förklara hela bilden av historien och därmed blir bilden felaktig. I detta sammanhang kan man inte heller jämställa alla förklaringsmodeller då under den industriella revolutionen var det en tydlig ekonomski aspekt som drev på utvecklingen och denna faktor än idag finns representerad i all utveckling.
En fråga som man kan ställa i detta sammanhang handlar om hur människans materiella behov drev på utvecklingen att vi snart kan ha självkörande bilar?
Konsekvenser
Konsekvenser av att uppfinna hjulet påverkade hela samhället. Påverkan var som mest under den industriella revolutionen då detta påverkade framför allt arbetarklassen som arbetade under oschyssta arbetsvillkor. Vinstintressen påverkade även barn i samhälle och barnarbete blev allt vanligare under den industriella revolutionen. Dessutom blev det tydligare klasskillnader mellan arbetarklassen och fabriksägare till följd av industrialisering.
Intressant nog är att den förändrade synen på kunskap under upplysningen och spridning av dess idéer påverkade den härskande eliten och vetenskapsmän blev allt viktigare. Dessutom påverkades och minskades kyrkans roll avsevärt.
I frågan om hur framtiden kommer att se ut avseende teknisk utveckling och framför allt när det gäller självkörande bilar är det högst oklart. En aspekt som man kan konstatera med all säkerhet handlar om att de olika behov som finns i samhället och hos människor kommer att fortsätta styra utvecklingen. Dessutom rådande idéer och världsbilden kommer att ha en avgörande roll. Till exempel, vi ser en ökad hänsyn till miljökonsekvenser och mindre intresse i religiösa förklaringar till vetenskap. På samma sätt kan man läsa av från de många försök som pågår just nu för att etablera självkörande bilar att vinstintresse finns hos företagen och lika mycket samhällsstrukturen som förändras med färre jobb som görs av människor och som ersätts av artificiell intelligens.
Källförteckning
de Vries, Robert. 2022. Industriella revolutionen. So-rummet. https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/det-langa-1800-talet/industriella-revolutionen#
de Vries, Robert och Ryyty, Carsten. 2021. Ångmaskinen möjliggjorde den industriella revolutionen. So-rummet. https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/angmaskinen-mojliggjorde-den-industriella-revolutionen#
Tekinska Muséet. Hjulet. 2022. https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovationer/hjulet/#:~:text=Ingen%20vet%20vem%20som%20uppfann,dra%20var%20en%20tidig%20anv%C3%A4ndning.
Tubbin, Jonas. 2019. Så nära är vi självkörande fordon på våra vägar. SVT Nyheter. https://www.google.com/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/ai-professorn-tror-det-drojer-med-sjalvkorande-bilar-pa-vagarna
de Vries, Robert. 2022. Renässans, upptäcktsresor och en ny världsbild. So-rummet. https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/nya-tiden/renassans-upptacktsresor-och-en-ny-varldsbild
1 Kommentar
[…] vetenskapliga framsteg utan snarare ett företeelse som är går långt tillbaka i historien. Självkörande bilar som man idag diskuterar och försöker få till på gatorna är ett resultat av en mycket lång […]