Home » Samhällskunskap uppgift – Välfärdssamhälle

Samhällskunskap uppgift – Välfärdssamhälle

Av Studienät
954 views

Hur kan man definiera begreppen välfärd och välfärdssamhälle?

Utifrån den definition som den statliga kommittén Välfärdsbokslut har definierat kan man definiera välfärdssamhälle eller välfärd som resurser avsedda för att hjälpa individer att kontrollera och styra sina levnadsvillkor. Välfärdssamhälle är ett samhälle som organiseras och lagstiftar om att människor som råkar illa ut eller som behöver hjälp  ska ges den hjälp de behöver för att fortsätta ha kontroll över sitt liv utan att hamna i beroendeställning

Vilken roll spelade den katolska kyrkan för fattigvård och sjukvård under svensk medeltid?

Genom kyrkan blev den hjälp som finns i samhället mer organiserad. Kyrkan införde bestämmelser om att 10% av böndernas säd ska gå till de fattiga. Kyrkan införde också att privatpersoner skulle hjälpa den som är i nöd eller behöver hjälp genom gåvor och allmosor. Det var dessutom ett sätt för individer att visa sin tro och kristna sinnelag. Allt detta bidrog till en form av välfärd då fattiga kunde få sin försörjning i samhället samtidigt när individer kunde utöva sin tro och praktisera kärleksbudskapet som finns inom kristendomen. Kyrkan var också ansvarig för de hospital och helgeandshus som inrättades med hjälp av donationer från privatpersoner under stadens tillsyn. 

Varför fick staten i slutet av 1800-talet en allt större roll inom omsorg och välfärd? 

Under slutet av 1800-talet fick staten en allt större roll inom omsorg och välfärd eftersom det stod klart att det var endast staten som kunde ha tillräckligt med resurser för att lösa de sociala problemen i samhället. 

Vilka är de största skillnaderna mellan den socialdemokratiska och den konservativa modellen för ett välfärdssamhälle?

Den konservativa modellen för välfärd byggde på lagar om arbetsskadeförsäkringar, statligt stöd för sjukkassor och folkpensioner. Den socialdemokratiska modellen byggde på en vision som handlade om att bygga ut välfärden för att inkludera arbetsmarknadspolitik, system för socialförsäkring och barn- och äldreomsorg under statligt och kommunalt ansvar. Dessutom ville den socialdemokratiska visionen välfärdssamhället skulle nå alla i de flesta fall oavsett inkomst eller förmögenhet. 

Ge exempel på hur välfärdssamhället hjälper barnfamiljer.

Barnbidrag kan vara ett bra exempel för hur välfärdssamhälle hjälper barnfamiljer. 

Ge exempel på ett generellt och ett behovsprövat bidrag.

Barnbidrag är generellt bidrag som omfattar alla medborgare. Bostadsbidrag är ett bidrag som är behovsprövat.

Vad innebär den så kallade riksnormen?

Riksnormen är beslutad av riksdagen och gäller personliga kostnader och gemensamma hushållskostnader och det är lika över hela landet. Det är riksnormen som specificerar vilket belopp barn och unga ska få och hur mycket ensamstående vuxna ska få eller sammanboende vuxna. 

På vilka tre sätt finansieras välfärdssystemet?

Välfärdssystemet finansieras via skatter, oavsett direkta eller indirekta skatter, arbetsgivaravgifter och avgifter såsom pensionsavgiften.

Vilka tre syften har det svenska skattesystemet?

Skattesystemet har tre syften:

  1. Att betala den offentliga sektorn som ansvarar för välfrädssystemet och som välfärdssystemet utgör en viktig del i. 
  2. Att omfördela inkomster och förmögenheter från höginkomsttagare till låginkomsttagare.
  3. Att påverka vårt beteende genom att exempelvis införa högre skatter på vissa produkter för att få oss att minska konsumtion eller köp av dessa produkter. 

Förklara begreppet ”tvåtredjedelssamhälle”.

Tvåtredjedelssamhälle betyder att två tredjedelar av samhället lever i goda ekonomiska förhållanden medan en tredjedel har en levnadsstandard som inte är likt majoriteten. Tvåtredjedelssamhälle anses vara ett misslyckande för välfärdssystemet. 

Förklara uttrycket ”åldersexplosionen”.

Det innebär att den andel av befolkning som inte är i yrkesverksam ålder ökar i snabbare takt än övriga kategorier i befolkningen. Detta medför att pension som en del av välfärdssystemet hotas av att knäckas.

Vilka blir konsekvenserna för samhälle och arbetsliv om familjen får större betydelse för vården av barn, sjuka och gamla? På kort sikt? På l?ång sikt

Konsekvenserna blir helt enkelt att många inte kommer att gå till sina arbeten för att ta hand om barn, äldre eller sjuka. Detta leder till mindre skatteintäkter till statskassan som ansvarar för välfärdssamhälle i sin helhet vilket på lång sikt kan drabba välfärden och de behövande.

A3. Sverige ses ibland fortfarande som ett föregångsland på välfärdens område. Är det verkligen så? Vad kan det finnas för argument för och emot?

Den svenska välfärden ska fungera som ett skyddsnät för medborgare och ska kunna finnas där för att hjälp så att ingen kan falla genom det skyddsnätet som finns. Man kan fråga sig huruvida det skyddsnätet som är representerat av välfärden starkt eller inte. 

Sverige har ett välutvecklat system för välfärden som på ett eller annat sätt når alla medborgare, inte minst via de allmänna bidrag som finns och den hjälp som finns att få vid behov. Det är ganska komplicerat och omfattande system som inkluderar alla medborgare på ett eller annat sätt. 

En del hävdar att det skyddsnätet som är välfärden inte är tillräckligt starkt och det finns individer som faller genom. Utformningen av lagarna tar inte hänsyn till andra som exempelvis inte är infödda eller de som kom till Sverige utan fantastiska förutsättningar för att kunna börja jobba. Vissa kommer till och med aldrig i arbetslivet som är grundläggande för att ta del av många av välfärdens förmåner och bidrag. Det är mycket åtstramning och det räcker att man tittar på riksnormen eller på försörjningsstöd som egentligen innebär att man ska anstränga sig för att kunna leva.  

Kan en höjd pensionsålder vara lösningen på de problem som åldersexplosionen kan medföra? Redovisa argument för och emot en höjning.

En höjd pensionsåldern kan vara lösningen för att bemöta åldersexplosionen och innebär att många över den nuvarande pensionsåldern kommer att vara yrkesverksamma eller i yrkesverksam ålder och betalar skatter på sina inkomster.

Å andra sidan menar också en del att ålderexplosionen kan bemötas genom att omfördela inkomster från yngre till äldre genom att öka pensionsavgiften vilket innebär att man inte behöver höja pensionsåldern. På så sätt får vi människor mer tid att njuta av livet och inte arbeta hela sitt liv. 

Diskussionsfrågor

D2- Risk för att utnyttja välfärdssystemet finns alltid och man kan inte utesluta det även i ett land som Sverige och som har oerhört välutvecklat välfärdssystem. Det är inte ovanligt med bidragsfusk i Sverige av personer som utnyttjar systemet på olika sätt i syfte att få till sig ekonomiska förmåner som de egentligen inte har rätt till. Hur man kan hindra bidragsfusk är en omfattande fråga som behöver lika omfattande svar och resurser. Men man kan framför allt arbeta förebyggande, det vill säga att alltid utveckla systemet så att det inte utnyttjas eller att luckorna som finns i systemet stängs igen. Sedan får man acceptera att det inte finns ett perfekt system och här kommer vårt ansvar som medborgare och som tar del av det systemet genom att inte acceptera och anmäla eventuellt bidragsfusk så att välfärdssystemet ska hålla. 

D3- Det här är en fråga om människans värde i balans till vad man förväntas göra i samhället mot att ta del av välfärdssystemet. Däremot är det direkt fel att ställa krav på att de som får ekonomiskt bistånd ska utföra vissa arbetsuppgifter som annars inte blir gjorda. Man vill ju att den som behöver hjälp ska tala om detta och att den som behöver hjälp får det och inte lägga det som är ogjort på dessa individer. En mycket viktig aspekt i ekonomiskt bistånd handlar om att även de behövande ska behålla sitt värde som människor och inte tvingas till arbeten ingen vill göra. Däremot kan man ställa tydliga krav på att den som söker ekonomiskt bistånd ska göra sitt yttersta för att ta sig ur den situation som den befinner sig i vare sig det handlar om att skaffa ett arbete eller följa en planering som socialtjänsten upprättar tillsammans med individen själv. Det vill säga hjälp till självhjälp.  

Case

Privata aktörer inom välfärden kan diskuteras ur olika perspektiv som inte enbart handlar om vinst. Det är framför allt kvalitén som det handlar om. Många menar att välfärden ska inte bedrivas av vinstdrivande verksamheter och i stället ska fokusera på de behövande i stället för att fokusera på ekonomin. Det finns säkert vissa risker med att bedriva välfärden hos privata företag eller aktörer som inte är offentliga och framför allt handlar dessa risker om att välfärden riskerar att omvandlas för att bli ren skonomi som vissa företag lever på och utnyttjar människors behov. Däremot finns det ett faktum i det sammanhanget som handlar om konkurrens som driver upp kvalitén. Om välfärden endast bedrivs inom kommunal regi utan några konkurrenter så blir det risker istället för att kvalitén försämras i och med det finns bara en aktör som i princip kan gör vad den vill utan att behöva bry sig om kvalitén av den levererade tjänsten eller hjälpen. Dessutom har frågan om privata aktörer inom välfärden med demokratiska värderingar att göra och valfriheten för människan att kunna själv välja vem eller vilka ska åstadkomma hjälpen. 

I det sammanhanget finns det inget rätt eller fel utan snarare är det en balansgång mellan kvalitén och valfrihet å ena sidan och mellan välfärdssamhälle och skatter å andra sidan. Det vill säga privata aktörer kan finnas fast den offentliga tillsynen behöver skärpas och samtidigt ska offentliga aktörer leva upp till vissa standarder som innebär att kvalitén inte minskas eller med enklare ord ska offentliga aktörer arbeta kvalitativt. 

Definitioner av begrepp

Arbetsgivaravgifter är en procentsumma som arbetsgivaren betalar på den anställdes lön och går till exempelvis sjukförsäkring och ålderspension. 

Avgift är den summa pengar som medborgare betalar till välfärden såsom pensionsavgiften, barnomsorgsavgiften och andra avgifter som finansierar välfärden. 

Direkt skatt är den skatt som man betalar direkt till kommun, region eller stat. 

Försörjningsstöd är ett bidrag som finns i socialförsäkringssystemet och det är kommunen som ansvarar för. Den fungerar som utvägen när det inte finns andra bidrag att få. 

Indirekt skatt är skatt som man betalar på varor och tjänster som till exempel moms eller mervärdesskatt och den går direkt till statskassan. 

Pensionssystemet är en del av välfärden och handlar om att betala en del av ens inkomst för att dels finansiera välfärden genom att betala ut pensioner till pensionärer och dels för att tjäna in inkomstpension som man får i framtiden.  

Riksnorm  är beslutad av riksdagen och gäller personliga kostnader och gemensamma hushållskostnader och det är lika över hela landet. Det är riksnormen som specificerar vilket belopp barn och unga ska få och hur mycket ensamstående vuxna ska få eller sammanboende vuxna. 

Proportionell är den skatt som man betalar till kommunen och innebär att skatten utgår med samma procentsats oavsett hur mycket man tjänar.   

Sjukförsäkring handlar om penning som man får när man inte kan arbeta på grund av sjukdom. 

Skiktgräns är den gräns mellan att betala statlig skatt eller inte. Man betalar statlig skatt för den del av sin inkomst som överstiger 523200 kr. 

Socialförsäkring är ett system som man betalar in avgifter för när man arbetar precis som man gör med vanliga försäkringar för att få ta del av det när man blir förhindrad från att ta ett arbete. 

Tvåtredjedelssamhälle betyder att två tredjedelar av samhället lever i goda ekonomiska förhållanden medan en tredjedel har en levnadsstandard som inte är likt majoriteten. 

Välfärd är resurser avsedda för att hjälpa individer att kontrollera och styra sina levnadsvillkor.

Välfärdsmodeller är modeller för att organisera välfärden i landet utifrån en specifik ideologi. 

Åldersexplosionen innebär ett hot för pensionssystemet som är en del av välfärden eftersom andelen människor som blir äldre och inte i yrkesverksam ålder ökar snabbare än övriga kategorier i samhället. 

Liknande uppgifter

2 Kommentarer

Politik och moral - Vad kan vi kräva? - Studienät februari 4, 2023 - 1:32 e m

[…] som är rätt eller fel eller med enklare ord vad vi bör göra eller inte göra. Samtidigt handlar politiken ytterst om förtroende vilket belyser viktiga frågor gällande moral och vilka förväntningar vi […]

Svara
Socialdemokratin idealsamhälle - Studienät februari 4, 2023 - 2:16 e m

[…] Socialismens idealsamhället handlar huvudsakligen om det klasslösa samhället eller åtminstone ett samhälle […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.