Rösträttsåldern i Sverige är bland de demokratiska och politiska frågor som diskuteras i vissa sammanhang. Bland annat har Föräldraföreningen för sänkt rösträttsåldern skrivit en debattartikel där föreningen förespråkar sänkt rösträttsålder från 18 till 16.
Samhällsdebatten har fått nya aspekter i takt med att samhället utvecklas. Föräldraförening för sänkt rösträttsålder argumenterar bland annat med att digitalisering i samhället har gett ungdomar, och alla i samhället, möjlighet att vara pålästa mer än någonsin vilket skapar förutsättningar för att ungdomar fattar medvetna och genomtänkta beslut på vilka de vill rösta. På samma sätt en sänkt rösträttsålder i valet kan bidra med nya perspektiv i samhällsdebatten om olika frågor Det vill säga man tar med ungdomarnas perspektiv när rösträttsåldern sänks till 16.
Vi borde sänka rösträttsåldern från 18 till 16 för att dessutom inkludera och främja ungdomarnas engagemang i det politiska livet. Det vill säga vi kan få ungdomarna att delta i det politiska livet och få dem att engagera sig i olika politiska frågor. Vi har redan nu sett ungdomarnas engagemang i politiska frågor såsom klimatfrågan. Detta bekräftas även av Jonathan Josefsson, biträdande universitetslektor på Linköpings Universitet.
Slutligen borde rösträtten sänkas som Föräldraförening för sänkt rösträttsålder argumenterar i sin artikel. Dels för att få ungdomarnas perspektiv i samhällsdebatten med tanken på samhällsförändring som har skett de senaste åren och som möjliggör väl genomtänkta beslut av pålästa ungdomar. Och dels för att få ungdomarna att engagera sig i det politiska livet när vi redan nu ser deras engagemang som redan har fått genombrott på internationell nivå.
Källa:
Ahlgren, J. 2020. Sänka rösträttsåldern och lyssna på barn och unga i politiken?. Linköpings Universitet.
https://liu.se/nyhet/sanka-rostrattsaldern-och-lyssna-pa-barnen-i-politiken