Home » Religion bör inte styra mycket av våra liv

Religion bör inte styra mycket av våra liv

Av Studienät
187 views

Debatten om religion och religiösa värderingar i samhället är en långdragen debatt. Frågor som härstammar ur den debatten har dels en historisk aspekt som kommer från den historiska utvecklingen av religionens roll i samhället och dels från de moderna omständigheter som råder i samhället med vetenskapliga framsteg. Det ligger ändå något i att många menar att religion och ens tro är något väldigt personligt. Det vill säga religiösa värderingar ska inte blandas med hur samhället styrs eller fungerar i allmänhet. Med enklare ord bör religionen överlag inte få styra något i samhället.

För det första handlar religion om att besvara sådana frågor som handlar om mening med livet och varför vi finns. Med andra ord handlar det om väldigt egna uppfattningar och värderingar som varje människa har inom sig själv. Alla dessa uppfattningar och värderingar är personliga inom det moderna samhället som egentligen inte ska påverkas av varje individs livsåskådning och värderingar. Det vill säga det finns alltid plats för individer att utöva sin religion men i det moderna samhället ska egna uppfattningar inte forma samhället och människor som inte riktigt bär på samma värderingar och inte heller följer samma livsåskådning. Det handlar om samhället som fungerar bortom alla religiösa grunder och som har en plats för alla för att kunna utöva sin religion och sin tro. Med enklare ord är religionen en personlig sak i människans liv och det ska inte få styra över andra människor i samhället och inte heller över hela samhället. 

För det andra är det praktiskt omöjligt att ge religionen en stor roll i samhället. Annars kommer frågor om människors olikheter i samhället och tillhörande religionsfrihet som är oerhört viktig i det moderna och demokratiska samhället att lyftas upp utan att riktigt kunna besvaras på ett tillfredsställande sätt. Med enklare ord, vilken religion ska få styra och vilken tro blir dominerande i samhällsstrukturen samt hur inkluderande samhället kommer att bli på det sättet? Det blir nästan alltid orättvist och inte förenligt med moderna värderingar om alla människors lika värde och den fria människan som idag finns i samhället. 

För det tredje är religion en aspekt i människors liv som är väldigt personligt. Det vill säga det handlar om vilka svar om livet man väljer att tro på och inte om hur hela samhället ska tro. De religiösa värderingarna får inte vara överskridande och sträcka sig för att bli obligatoriska över hela samhället eftersom det moderna och demokratiska samhället är i grunden sekulär med en humanistisk syn på livet och samhälle. Med enklare ord om religionen skulle få större inflytande i samhället och få styra över bredare områden än det personliga då innebär det i princip att man tar bort en av de demokratiska grunderna för samhället som är människors frihet. 

En del menar att att de religiösa värderingarna får allt viktigare betydelse i samhället och hänvisar till andelen troende i samhället. Eli Göndör (2014) skriver i sin artikel “Religionen hjälper människor att smälta in” publicerad i Dagens Samhälle om att man inte kan bara bortse från religiösa inslag och värderingar i samhället med tanken på antalet vuxna troende i Sverige och med tanken på den ökade religiösa mångfalden (Göndör, 2014). Det som författaren hänvisar till är helt rätt och statistiken stämmer samt det finns inget fel i det som Göndör skriver om. Däremot är det inte meningen att alla dessa troende skulle kunna forma samhället utifrån religiösa värderingar. Man får tro på det man vill och man får utöva sin tro på det sätt som man anser att det passar så länge man inte gör det en del av samhällsstrukturen vilket i praktiken innebär att man tvingar andra till sin tror. 

Slutligen är frågan om religion och samhället ganska komplicerat och det finns inget rätt eller fel utan snarare handlar frågan om personliga sidor av människor. Oavsett vad man tror på och hur man utövar sin religion så ska det moderna och sekulära samhället fortfarande vara grunden där det finns plats för troende och likväl icke-troende människor. Religionen bör därför inte få styra mycket av samhället. 

Källa

Göndör, Eli. 2014. “Religionen hjälper människor att smälta in”. Dagens Samhälle. https://www.dagenssamhalle.se/opinion/perspektiv/religion-hjalper-manniskor-att-smalta-in/

Liknande uppgifter

1 Kommentar

Frihet och vilja - Hur känner man sig fri? - Studienät februari 1, 2023 - 5:06 e m

[…] att många hävdar att även friheten har gränser men jag anser att friheten i största mån borde inte begränsas när det inte är nödvändigt. Med andra ord, friheten är mer […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.