Tobias Schrelber skriver i sin i reportage ”Här är skolorna där det skolkas mest i Göteborg”, publicerad i Göteborgsposten 2019-8-18, om de skolor där det skolkas mest, och följder av skolkning.
29 600 av gymnasieelever i Sverige fick indraget studiebidrag på grund av skolk. Procentmässigt ligger genomsnitten på 8,7% av alla gymnasieelever i Sverige vilket anses en rekordhög siffra, menar Schrelber. I friskolor uppgår denna siffra till 10% jämfört med 8,3 i kommunala skolor, poängterar författaren. Vidare skriver Schrebler att yrkesförberedande program inom gymnasiet har högsta siffran avseende skolk.
Skribenten specificerar och nämner de gymnasieskolor i Göteborg där det skolkas mest vilket i slutändan leder till att dessa elever får indraget studiehjälp. På samma sätt nämner författaren de gymnasieskolor där det skolkas minst i Göteborg.
Schrelber förklarar vidare att många skolkare får studiehjälp felaktigt och de kommer att få återkrav. Dessutom är det många som hamnar hos Kronofogden på grund av detta, förklarar författaren. Dessa elever blir skuldsatta i ett tidigt skede vilket inte är ett bra start och detta kan leda till svårigheter senare i livet. Det är mellan 1300-1500 elever som hamnar hos Kronofogden varje år vilket är problematiskt och kan leda till olika svårigheter såsom att hyra en lägenhet eller teckna abbonemang, säger Karin Weinz, kronofogde, i reportagen. Weinz fortsätter i reportagen om att Kronofogden samarbetar med CSN för att minska antalet elever som hamnar hos Kronofogden på grund av skulder till följd av studier.
I detta sammanhang råder Weinz skuldsatta elever att kontakta CSN och diskutera eventuella lösningar i stället för att låta skulden växa hos Kronofogden. Weinz poängterar vidare att ansvaret ligger hos olika aktörer, inte minst skolan och föräldrar för att informera minska skolk från skolan som leder till skuldsättning.