Home » Recension av romanen – Kim Novak badade aldrig i genesarets sjö

Recension av romanen – Kim Novak badade aldrig i genesarets sjö

Av Studienät
466 views

Jag har läst boken Kim Novak badade aldrig i genesarets sjö.

Romanen är skriven av Håkan Nesser och utgiven år 1998. Romanen handlar om Erik, som är en 14-årig pojke, Ewa Klaudis, som var lärarvikarie på Eriks skola. Boken beskriver händelser som skett med Erik och Ewa under sommaren 1962. Romanen utspelar sig i sommarstugan som tillhör Eriks familj i genesaret utanför Kumla.

Handlingen

Det hela börjar när Eriks pappa ordnar så att Erik tillsammans med sin storebror Henry och sin kompis Edmund åker under sommaren till familjens sommarstuga.

Detta är eftersom Eriks mamma ligger till döden på sjukhuset på grund av cancer och Eriks pappa behöver vara med henne extra. Sommaren börjar på ett roligt sätt och fortsätter tills “den fruktansvärda inträffar”.

Eriks pappa tyckte att det kommer att bli en hård sommar vilket det blir också. Erik och Edmund hade gemensamma intressen trots att de inte kände varandra mycket från början. Detta gjorde att de trivdes med varandra. Det roliga börjar ta slut efter midsommarsafton när de träffar Ewa Klaudis. Ewa var en lärarvikarie på Eriks skola och Erik har alltid fantiserat saker om Ewa. Erik och Edmund träffar Ewa tillsammans med Berra Albertsson, som är en kän handbollsspelare.

Ewa var Berra Albertssons fästmö. Henry, Eriks storebror, inleder ett förhållande med Ewa Klaudis efter midsommarsafton. Händelser började bli mer dramatiska efter att Ewa och Henry inled sitt förhållande. En kväll kommer Ewa till Henry med blåmärken. Några dagar efter kom Berra Albertsson och frågade om Henry var på plats.

Några dagar efter den 4:e juli hittas Berra Albertsson död i parkeringen utanför Genesaret. Henry misstänks för mordet och häktas för det. Sedan släpps Henry ut eftersom Polisen inte kunde hitta bevis.

Erik flyttar tillsammans med sin pappa till Uppsala där han började studera på högskolan. Erik gifter sig med Ellinor och får barn med henne. En dag när Erik var i Göteborg i en bokmässa träffade han Ewa Klaudis igen. Erik skiljer sig med Ellinor och inleder ett förhållande med Ewa. Några år senar drabbas Edmund av hjärtinfarkt varför Erik och Ewa besöker honom på sjukhuset. Edmund säger då till Erik

”Det var ändå en höjdarsommar, Erik. Trots Det Fruktansvärda…”.

Huvudpersoner

Huvudpersoner i romanen är Erik och Ewa då hela boken centraliserar sig kring de två. Författaren skildrar inte personerna utseendemässigt men läsaren får veta mycket om dem genom deras beteenden och hur de agerar på saker och ting. Till exempel, vi får veta att Erik alltid behöver hjälp vilket säger Eriks mamma.

Viktiga bipersoner i romanen är Henry och Edmund. Författaren beskriver Henry utseendemässigt och beteendemässigt. Dessutom målar författaren upp Henry som förebild för Erik. Edmund beskrivs hur han är som person men inte hur han ser ut.

Miljö

Författaren skildrar inte miljön utförligt i sin roman. Hela boken centraliserar sig runt mordet på Berra Albertsson. På det sättet är miljön inte lika viktigt som händelseutvecklingen då författaren lyckades sätta läsaren in i händelserna. Ändå så förekommer det några beskrivningar av hur det ser ut, till exempel i sommarstugan.

Språk

Språket i romanen är vardagligt och till en viss del ungdomligt. Några slangord förekommer också i romanen. Det vardagliga språket gör romanen mer tilltalande eftersom romanen beskriver händelser som tillhör vardagen av Erik, 14 år. Det ger dessutom läsaren en känsla av att händelserna är verkliga och har skett på riktigt eftersom vardagligt språk är något som tillhör allas vardag och används av alla.

“Jag minns dina händer på mina axlar” sa jag “Jag vill älska med dig imorgon natt. Försöka åtminstone” (s. 248).

Budskap

Boken tillhör de skönlitterära verk med inslag av deckare. Huvudtema i boken är kärlek, relationer och vänskap. Kärleken som lever kvar mellan Ewa Klaudis och Erik. Relationer mellan Henry och Ewa och vänskap mellan Edmund och Erik.

Budskapet är att man gör allt för kärlek. Erik ljög för polisen på grund av sin kärlek till Ewa. Detta skriver inte författaren tydligt utan läsaren kan läsa av det.

Omdöme

Håkan Nesser lyckades skriva en intressant roman som har så verkliga händelser. Ännu vet man inte om den är baserad på verkliga händelser eller inte. Även om språket är något svårare för en person som lär sig svenska och dessutom med många slangord men detta gör inte läsupplevelsen sämre. Detta gör snarare boken mer intressant och läsaren känner igen sig från vardagen i romanen.

Händelseutvecklingen är verklig och händelserna kan man känna igen.Generellt, det är en intressant roman med mycket att upplever eftersom författaren lyckades sätta in läsaren i den miljö som beskrivs i romanen.

Liknande uppgifter

1 Kommentar

Jämförelse av skönlitteratur mellan En gåtfull vänskap och Möss och Människor - Studienät februari 2, 2023 - 10:40 f m

[…] denna text kommer jag att jämföra två skönlitterära verk och försöka lista skillnader och likheter mellan dem. Romanerna är Möss och Människor av […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.