Rasism är varken nytt eller ovanligt samhällsfenomen i många samhällen runtom i världen. Sverige är inget undantag i det sammanhanget och rasismen finns i det svenska samhället på olika sätt och tar olika former. Det är mer eller mindre ett vardagsproblem för många av de utsatta oavsett ålder eller tillhörighet. Det vill säga rasism i det svenska samhället är ett strukturellt problem som hör till mångas vardag och upplevs dagligen i olika sammanhang. Hur ser rasism ut som ett samhällsproblem i Sverige?
Alla former av rasistiska handlingar är inte lika tydliga och uppenbara utan det finns vissa beteenden och aspekter som visar på till exempel ett rasistiskt tankesätt eller rasistiska uppfattningar trots att de på ytan verkar helt normala och icke-rasistiska. Jannika Wasastjerna (2022) skriver i sin reportage ”Över hälften av ungdomarna i nordöstra Göteborg utsatta för rasism” om vardagsrasism i det svenska samhället och hur personer med utländsk härkomst upplever detta fenomen. Wasastjerna (2022) förklarar hur rasism som ett vardagsfenomen är ett omfattande problem i samhället i Göteborg och att det avspeglas även av lärarna genom vissa tankar som exempelvis handlar om att elever i områden där invandrare är överrepresenterade behandlas som mindre kunniga eller misslyckade (Wasastjerna, 2022).
Rasism är ingen tillfällighet utan det finns i många företeelser runt omkring oss och tar olika former. I en reportage vid namn ”Behov bland lärare att tala om vardagsrasism” skriven av Åsa Larsson (2013) om hur rasism är en företeelse som hör till vardagen även bland ungdomar på skolorna vilket också kombineras med att lärare saknar sakkunskap i den frågan som handlar om rasism. Resultatet blir på det sättet att rasism som ett vardagsfenomen allt starkare och de som inte aktivt ta ställning mot det fenomenet normaliserar dessa rasistiska beteenden (Larsson, 2013).
Slutligen kan man konstatera att rasism som ett fenomen ett strukturellt problem i det svenska samhället som hör till vardagen av många utsatta personer. Det vill säga rasism är ett fenomen som många utsätts för och det tar olika former genom olika beteenden av rasistiska personer. Det behöver inte vara en konkret handling utan det kan vara en idé eller en tanke som generaliseras på en hel grupp som då medvetet eller omedvetet blir utsatta för det. Dels handlar problemet om vardagssituationer som kommer till uttryck på olika sätt och som avspeglar rasistiskt förhållningssätt och dels handlar det om saknaden av kunskaper för att kunna stå emot och begränsa det negativa samhällsproblemet.
Källor
Wasastjerna, Jannika. 2022. ”Över hälften av ungdomarna i nordöstra Göteborg utsatta för rasism”. Göteborgs Posten.
Larsson, Åsa. 2013. ”Behov bland lärare att tala om vardagsrasism” Skolvärlden