Home » Novellanalys – Törst

Novellanalys – Törst

Av Studienät
1,3K views

Törst är en intressant novell skriven av den egyptiska författarina Nawal El Saadawi. Novellen är samhällskritiskt på ett eller annat sätt och beskriver de svåra levnadsförhållanden som rådde i Egypten under den perioden som novellen utspelar sig och framför allt för kvinnor och småflickor som fick jobba för sin mat. 

Törst i korthet handlar om Fatima som är en fattig tjej och jobbar för en otrevlig dam. Novellen beskriver Fatimas tur till marknaden för att köpa varor till damen. Det var en het sommardag och Fatima blev törstig när hon såg hennes väninna, Hamida, som också jobbar på ett hushåll dricker läsk och njuter av det i sommarhettan. När Fatima fick syn på Hamida dricka läsk väckte denna händelse nyfikenhet hos Fatima om hur den andra tjejen fick ihop pengar för att köpa läsk. Fatima började räkna ihop sina pengar och planera för att köpa en läskedryck. Hon tänkte på konsekvenserna och framför allt “den gamla kvinnan med de hårda örfilarna” samt vad hennes mor skulle ha sagt till henne. Till slut bestämmer hon sig för att göra som hennes väninna gjorde och köpa en läskedryck för att njuta av den i skuggan av kiosken i denna stekande sommardag. 

Törst handlar om den fattiga tjejen, Fatima, som också är huvudpersonen i novellen då allt kretsar sig kring hennes svåra levnadsvillkor som illustreras genom det svåra beslutet som hon tog, konsekvenserna som hon skulle få och hennes fattigdom generellt. Novellen beskriver några minuter i huvudpersonens liv och hur ett enkelt beslut är så svårt för henne på grund av hennes fattigdom. Läsaren får aldrig en beskrivning på hur Fatima är som person eller hur hon ser ut utan man får lära känna henne genom den korta stunden som hon funderade på om hon skulle köpa läsk eller inte. Läsaren får med andra ord veta om Fatima genom hennes tankar i de stunderna när hon funderade på läskedryck. 

Novellen berättas i kronologisk ordning från början till slut utan några avhopp eller tillbakablickar. Författaren berättar novellen ur tredjepersonsperspektiv. Det vill säga berättarrösten är utomstående precis som läsaren och berättar händelserna och tankarna utan någon inblandning i dessa händelser. Detta stärker läsupplevelsen då läsaren upplever att man följer med i den mentala resan som Fatima har gjort när hon ville fatta sitt beslut. 

Miljön beskrivs inte utförligt förutom sommarhettan och marknaden. Namn av personer och beskrivning av miljön med sommarhettan och marknaden ger författaren en uppfattning om att händelserna äger rum i författarens hemland, Egypten. Viktigare än den fysiska miljön är stämningen som skildras av författaren på ett sådant sätt som får läsaren att fundera på Fatimas beslut och höjer spänningen för att se vilket beslut Fatima kommer att ta, att köpa en läskedryck eller inte. Det blir en kulturell och religiös resa i Fatimas tankar som beskriver rådande tankar och normer utifrån kulturellt och religiöst perspektiv.  Det är då novellen når sin höjdpunkt och stämningen lättar när Fatima bestämmer sig för att köpa en läskedryck. 

Språket i Törst är lätt utan några komplexa meningar eller komplicerade beskrivningar. Författaren använder sig av ett målande och beskrivande språk för att förmedla bilden till läsaren. Till exempel, när författaren beskriver sommarhettan

“asfalten har mjuknat på grund av solens intensiva hetta”. Metaforer och liknelser förekommer i novellen vilket förmedlar bilden på ett ännu bättre sätt och bidrar till läsupplevelsen. 

Budskapet i novellen handlar om att beskriva den situation som kvinnor hade i landet. Författaren vill med sin novell förmedla en bild av de svåra levnadsvillkor som rådde i Egypten för flickor och fattigdom som präglade deras liv. 

Detta är en mycket intressant novell som jag varmt kan rekommendera. Dels handlar det om den kulturella upplevelsen som läsaren får via novellen och dels handlar det om sättet som novellen är skriven på och som förmedlar en bild av samhället under den period som novellen utspelar sig under, framför allt för kvinnor. 

Liknande uppgifter

1 Kommentar

Jämförelseanalys - En doft av Emser och Lövhagens äldreboende - Studienät mars 14, 2023 - 2:10 e m

[…] doft av Emser är en väldigt intressant novell skriven av Carina Aynsley. Novellen handlar om ett före detta par och numera en änka som går […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.