Home » Novell – Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Novell – Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Av Studienät
718 views

Sagan om Karl-bertil Jonssons julafton är en mycket intressant novell skriven av Tage Danielsson. Novellen handlar om den 14-årige pojken, Karl-bertil Jonsson, som också är huvudpersonen i novellen då läsaren får följa med händelser som Karl-bertil har gjort. En annan viktig person i novellen är huvudpersonens far som ser till att Karl-Bertil rättar till det som han gjorde och ber om ursäkt. Huvudpersonen beskrivs som en rik pojke med en rik familj, plikttrogen och vill att samhället ska vara mer rättvist. Han tar aktiva steg för att uppnå det rättvisa samhället genom att dela ut julklappar och presenter till de fattiga och som egentligen skulle till de rika. Han inser till slut att han gjorde fel. 

Novellen utspelar sig i Stockholm och läsaren förstår att händelserna äger rum någon gång under 1900-talet. Novellen utspelar sig i en tid då det fanns bilar, TV och andra saker som tillhör mer vår moderna tid.  Miljön och  julstämning beskrivs utförlig då händelserna sker under denna period, det vill säga några veckor innan jul och fram till juldagen när Karl-Bertil erkänner allt. 

“I vardagsrummet var julstämning  i full gång. Mor och småsyskonen klädde granen med tindrande mor- och barnaögon. I köket stod far och tillredde glöggen. Ur radioapparaten strömmade julsånger. Ur TV-apparaten strömmade andra julsånger.” 

Det som får spänningen att öka och driver handlingen framåt är huvudpersonens tankar på att göra en god gärning och en positiv insats i samhället så att Julen kan kännas mer positiv för de fattiga. Novellens höjdpunkt är när Karl-Bertil Jonsson säger sanningen och erkänna det som han gjorde. Han går därefter med sin far för att be om ursäkt för alla som drabbas av hans sätt att sprida glädje. 

Budskapet är, enligt mig, att man ska sprida glädje och ta hand om sina medmänniskor men samtidigt ska man alltid säga sanning. Detta fick Karl-Bertil att anses som en hjälte trots att han gärning skapade förvirring och drabbade andra människor som inte fick sina julklappar inför jul. 

Novellen berättas i kronologisk ordning från början till slut utan några avhopp eller tillbakablickar. Berättarrösten är utomstående och berättar novellen ur tredjepersonsperspektiv. Detta stärker läsupplevelsen tillsammans med det beskrivande språk som beskriver julstämning och julen i Stockholm under 1900-talet. 

Novellen är mycket intressant och rolig att läsa. Det ger läsaren ett annat perspektiv på vad man kan göra när en 14-årig pojke kunde sprida glädje genom sina handlingar även om det var fel. Mer eller mindre finns det i huvudpersonens personlighet en del man kan känna igen och som handlar om att vara en god människa och göra positiva insatser i samhället. Budskapet är oerhört viktigt i vår tid då människor har blivit allt mer materiella. Dessutom uppmuntrar romanen för att ta hand om sina medmänniskor och vara en god människa själv. 

Liknande uppgifter

2 Kommentarer

Läslogg för Sanning med modifikation  - Studienät februari 4, 2023 - 1:47 e m

[…] Lövestam har skrivit boken och givit ut den år 2015. Det finns ett återkommande tema i hennes böcker som handlar om att vara […]

Svara
Barn lär sig mycket av sagor - Studienät februari 19, 2023 - 3:06 e m

[…] för inlärning hos barn och hur man kan främja lärandet i tidiga åldrar. Bland annat är litterära verk en del av lärande hos barnen i tidiga åldrar, framförallt på förskolan och skolan. Det vill […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.