Alice Bah Kuhnke talar under nationaldagen och inleder sitt tal med att hälsa kungligheten, talmannen och närvarande publiken. Hon beskriver därefter sin stolthet och glädje av att hålla nationaldagstalet.
Kuhnke berättar i sitt tal om olikheter i Sverige och det skifte från enfaldiga Sverige till det mångfaldiga samhället. Samtidigt har hon en ödmjuk inställning inför de som anser att Sverige är bäst som enfaldigt eller att samhällsutveckling inte gick precis åt rätt håll. Hon berättar samtidigt om varför hon anser att man ska vara stolt över den samhällsutveckling som har skett de senaste decennierna. Hon visar trovärdighet och kunnighet om det svenska samhället genom att berätta hur det var för 40 år sedan och hur det har blivit när hon höll talet. Alice Bah lyckades beskriva samhällsutvecklingen i motsatser och i jämförelse mellan det enfaldiga och den mångfaldiga. Hon använde sig i detta sammanhang av metaforer för att beskriva dessa två varianter. Till exempel använder hon sådana vardagliga bilder som många känner igen och kommer ihåg från den tiden för att beskriva samhället då och syftar på att samhället var enfaldigt och livsvillkor var samma för alla.
“Alla såg på samma tevekanal, för det fanns bara en och där såg alla på Lennart Hyland, för det fanns bara han.”
Därefter tar Bah upp samma bild i det moderna mångfaldiga samhälle som Sverige har blivit för att skildra det enfaldiga samhället.
”I dag ser alla på olika tevekanaler och Lennart Hyland är ersatt av Pascalidou, Guillou och en å annan mullig mulatt”
I sitt tal använder hon sig av en viktig liknelse. Hon liknar kärleken till Sverige med kärlek bland människor och bygger argument på det att man måste vara beredd på att den som man älskar kan förändras med tiden och så är det med det svenska samhället.
Alice Bah Kuhnke använder ett högtidligt och emotionellt språk i sitt tal. Det vill säga ett språk som passar dagen och närvarande kungligheter samt högre uppsatta tjänstemän och samtidigt lyfter upp sådant vardagligt som alla från förra generation och nuvarande generationer kan känna igen. På så sätt kunde hon nå ut med sitt budskap till alla, vare sig kungligheter eller allmänheten.
Bahs tal är ett argumenterande tal som syftar till att övertyga åhörarna att acceptera och samhällsutveckling och skiftet från det enfaldiga samhället till det mångfaldiga Sverige. Hon ville övertyga publiken att det är något positivt. Alice Bah Kuhnke ville med sitt tal att få allmänheten att vara stolta över att vara svenskar och över det samhälle som Sverige har blivit.
Alice Bah Kuhnke lyckades med sitt tal och kunde nå ut med sitt budskap till alla. Hon kunde leverera budskapet med emotionellt inslag och trovärdighet som gör att talet blir ännu mer intressant och övertygande. Samtidigt kunde hon använda ett passande språk för dagen och som stämmer överens med dagens värde för Sverige.