Home » Mor gifter sig av Moa Martinson- romananalys

Mor gifter sig av Moa Martinson- romananalys

Av Studienät
3,9K views

Mor gifter sig är en mycket intressant roman som också är självbiografisk bok skriven av Moa Martinson och utgiven år 1936. Moa Martinson är bland Sverige mest hyllade kvinnliga författare som har bidragit till svensk litteratur med oerhört viktiga bidrag. Hennes verk var mer fokuserade på kvinnor och hade alltid en dimension som handlar om en kvinnoförtryck och kvinnors situation i samhälle.  

Mor gifter sig handlar om Mia, en åttaårig tjej som representerar Moa Martinson i sin barndom, som bor med sin mor, Hedvig och hennes make, Albert Steinman. Mia biologiska far ville inte gifta sig med Hedvig då han ansåg att han är för fin för att gifta sig med henne utifrån de tillhör olika klasser. Hedvig tvingas arbeta på en fabrik för att ta hand om familjens försörjning och samtidigt arbetade hemma. Albert Steinman var inte precis en skötsam make och han hade alkoholproblem vilket gjorde att han spenderade familjens pengar och samtidigt kunde han inte behålla ett jobb. Därför fick han byta jobb hela tiden vilket medförde att familjen flyttade hela tiden till nya ställen och Mia fick alltid börja på nytt i en ny skola. Hon kunde inte skaffa sig några vänner och livet var instabilt på grund av den ständiga flyttprocessen som familjen befann sig i. Mia började tänka inom sig själv och ifrågasätta Hedvigs giftermål med Albert när han ändå utgör en belastning. Hon undrar om vad är syftet med giftermål när saker och ting ska bli svårare. Slutligen får familjen sätta sig och Mia får börja på en skola utan att behöva byta den. 

Boken utspelar sig under slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet vilket är något läsaren förstå utifrån miljöskildringen som Martinson skildrar en oerhört fattig miljö och svåra levnadsvillkor. Romanen utspelar sig runt Norrköping som var ledande inom textilindustrin. 

Huvudperson i romanen är den åttaåriga tjejen, Mia, som representerar författarens barndom. Mia beskrivs inte hur hon ser ut men däremot förstår läsaren hur hon är som person utifrån beskrivning på de tankar och idéer som hon har. Hon är en smart och stark tjej som kunde klara sig under de svåra förhållandena som hon befann sig i. Dessutom är hon tillräckligt mogen för att kunna tänka på sådant som normalt sett barn inte tänker på som till exempel när hon ifrågasätter giftermålet. En annan huvudperson i boken är Hedvig som skildras som en stark person men ändå inte kunde blunda för rådande normer i samhälle och gifte sig bara för giftermålets skull. Hon skildras som en tålmodig kvinna och ansvarig samt genom sina handlingar håller samman familjen. 

Miljön som beskrivs i boken är en fattig miljö där behovet av pengar styr livet även var de ska bo. En intressant aspekt som författaren skildrar i sin bok är rådande klasskillnader i samhälle. Hedvig och hennes dotter, Mia, accepteras inte av Mias biologiska fars familj då de ansågs tillhöra lägre klass och därmed hade lägre status i samhälle. Dessutom beskrivs ett samhälle utan grundläggande välfärdstjänster och utan skyddsnät för de behövande. Relationen mellan Hedvig och Mia är något som präglas av kärlek men ändå är Mia ifrågasättande för Hedvigs giftermål på grund av sociala skäl.  

“Min mor hon slet allt hon orkade för att få i ordning till >>här är godagott att vara<<, och hon hade som en nåd fått låna köket i förstugan för den äldre statkäringen i huset kände några av det fina främmandet och hade blivit imponerad av att fabrikskotor hade så fina bekanta”

Boken slutar med att familjen etablerar sig och Mia får börja skolan igen utan att behöva byta den. Mia blir glad och förutsättningarna för familjen förbättras. Det är en lycklig slut som jag önskade i början av boken. 

Mor gifter sig är en feministisk bok som beskriver ett klassamhälle där kvinnors situation präglas av utsatthet. Budskapet är att ta upp ett samhällsproblem som då var aktuellt och det handlar om giftermålet utifrån sociala aspekter och tryck från samhället. Det är också en hyllning till alla kvinnor som under dessa svåra tider fick arbeta och slita för att bygga en framtid för sina familjer. Dessutom ifrågasätter boken stereotypiska könsroller som är representerade genom att Hedvig fick acceptera Albert Steinman trots allt negativt som giftermålet medförde, bara för att passa in i rådande normerna. 

Jag tycker att det är en intressant bok som också tar upp idéer som är minst lika aktuella idag som då när boken skrevs. Språket är något svårare vilket gör att läsning kommer att ta tid men ändå är det värd tiden man lägger på.     

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.