Home » Midsommar – en svensk tradition

Midsommar – en svensk tradition

Av Studienät
216 views

Olika länder har olika traditioner som härstammar från historien och är stark förknippade med den rådande kulturen. I Sverige är det inget undantag och det finns vissa traditioner som man gärna firar eller lägger extra vikt vid. Vissa är relativt nya traditioner såsom olika dagar som man firar som kanelbullensdag. Det finns andra traditioner som har historiska rötter och går tillbaka i historien såsom midsommar som är starkt förknippad med den svenska kulturen.

Midsommar är ett viktigt firande i Sverige och en viktig tradition vars rötter går tillbaka till medeltiden. Sverige är inte ensam om att ha en sådan dag utan snarare det firas en sådan dag i många städer runt om i Europa men Sverige och Finland är de enda länder som firar midsommar med en extra helgdag. En del liknar midsommar med svenska nationaldagen och mer eller mindre anser att midsommar är lika viktig som den svenska nationaldagen för att illustrera hur viktigt det är med midsommarfirandet (ISOF, 2020). Det är inte särskilt nytt att man firar solens högsta läge i himlen vilket det är det man gör när man firar midsommar eller med andra ord när man firar sommaren under juni månad. Även namnet av midsommar betyder mitt i sommaren vilket fanns redan i fornsvenska (ISOF, 2020). 

Intressant nog att många i innehållet av midsommar eller själva firandet är inte lika gamla som själva traditionen. Förvånansvärt är majstången inte lika gammal som själva firandet och inte heller riktigt svensk utan majstången kommer ursprungligen från Tyskland och kom första gången under 1500-talet (Nordiska Museet, UÅ). På samma sätt finns det flera aspekter i firandet som inte är lika gamla som själva dagen. Till exempel sillen tillkom först under 1800-talet och på samma sätt är “Små grodorna” inte en lika gammal sånglek som själva traditionen (ISOF, 2020).

Midsommar och dess firande har betydligt mycket mer än just de aspekterna och innebär mer än just sill, små grodorna och majstången eller kransen. Dagen är en högst svensk tradition med nordiska rötter som dess kända historia går tillbaka till medeltiden och kanske är den äldre. Vissa aspekter i firandet är gamla nog för att man ska tro att de tillkom i samband med traditionens uppkomst. Lika gammal är magin och det övernaturliga som är förknippade med midsommar då natten som firas är en av årets ljusaste nätter med klar himmel. Enligt traditionen tror man att magiska och övernaturliga krafter är mest aktiva under denna natt (Nordiska Museet). 

Midsommar är en viktig dag i den svenska traditionen och dess rötter går tillbaka till medeltiden. Firandet innehåller olika slags sätt att fira dagen och en del är gammal medan en hel del är ny. Själva traditionen kan mer eller mindre jämställas med jul eller med svenska nationaldagen då den är bland årets viktigaste dagar att fira. 

Källor

ISOF. 2020. Midsommar. Institut för Språk och Folkminnen. https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-arets-namn-och-handelser/handelser/midsommar

Nordiska Museet. UÅ. Midsommarafton. https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/midsommarafton  

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.