Home » Medeltiden i Europa och i Sverige

Medeltiden i Europa och i Sverige

Av Studienät
485 views

Medeltiden är en sådan intressant period som ofta felaktigt förknippas med att vara en mörk period. Benämningen på den perioden som varade i cirka 1000 år mellan antiken och renässansen är, precis som alla andra namn på historiska epoker, en efterkonstruktion och den gavs av folk som levde under renässansen. Den svenska medeltiden kom dock senare än övriga delar i Europa vilket beror på att kristendomen och medeltida tankar dröjde innan de nådde Sverige vilket gör den svenska medeltiden betydligt kortare eftersom den varade i cirka 500 år. Vilka likheter och skillnader finns det mellan samhället under medeltiden i Sverige och i övriga delar av Europa?

Samhället i Europa under medeltiden var ett bondesamhälle som mer eller mindre var beroende på jordbruk, skriver Robert de Vries (2022) i sin artikel “Livet på landet och i staden under medeltiden” på So-rummet.se. de Vries förklarar att jordbruket i det medeltida samhället var centralt och en stod andel av befolkningen bodde då på landsbygden. Uppbyggnaden av samhället präglades av social indelning mellan olika samhällsklasser eller så kallat det feodala samhället som karaktäriserade det medeltida samhället i Europa. Det sociala systemet byggdes på dessa sociala klasser som toppades av kungahuset. Adeln hade en särställning i samhället och de kom näst i hierarkin då de fick områden av kungahuset och var befriade från att betala skatt mot att de hade riddare till kungahusets förfogande för att försvara monarkin. Prästerna kom efter adeln och deras uppgift var att säkerställa att den kristna läran följdes och stärktes i samhället. Prästerna representerade kyrkan som hade under medeltiden en central roll i samhället och fick 10% av alla skatter som betalas i samhället. Kyrkans roll handlade framför allt om att motivera det sociala och politiska systemet i samhället vilket avspeglade sig på en dominerande kristen tro i samhället. Borgare och bönder kom sist i den sociala hierarkin i samma ordning med en skillnad som handlade om deras yrken och var de bodde, borgarna i städer och bönderna på landsbygden. Det var bönderna som utgjorde en absolutet majoritet i det medeltida samhället och nästa 90% av befolkning var bönder (de Vries, 2022). 

Kyrkans centrala roll i samhället karakteriserade även litteraturen som gavs ut under medeltiden och den var genomsyrad av kristen kultur och tradition som man läser i Dantes berättelse Den gudomliga komedin. Man skrev till exempel litterära verk om helgonlegender som än idag lever kvar i den kristna kulturen, förklarar Ryytty Carsten (2020) i sin text “Helgon” på So-rummet.se. Till exempel, Franciscus av Assisi som är bland de mest kända helgonen präglar än idag den katolska traditionen och helgonens namn finns på många gator och kyrkor, skriver Carsten (2020). 

Hans Thorbjörnsson (2022) skriver i sin artikel “Sverige och Norden på medeltiden 1050-1520” på So-rummet.se om det svenska medeltida samhället. Medeltiden i Sverige inleddes i samband med att kristendomen spreds i det svenska landskapet. Thorbjörnsson poängterar att den viktigaste förändringen som ägde rum i Sverige i samband med inledande av den svenska medeltiden var att Sverige blev ett land och förenades av framträdande kungar som erkändes av Gotland och Svealan (Thorbjrönsson, 2022). På samma sätt som den europeiska medeltiden var det svenska medeltida samhället ett bondesamhälle och de flesta som bodde i Sverige då var bönder. Samhällsstrukturen var mer baserad på olikheter mellan olika sociala klasser som toppades av kungahuset och följdes av adeln och präster för att bottnas med borgare och bönder. Skillnaden mellan det svenska medeltida samhällsstrukturen och den europeiska var handlade om att borgarna och bönderna i Europa ansågs tillhöra samma sociala klass medan i Sverige ansågs de som två olik samhällsklasser (Thorbjörnsson, 2022). Adeln och präster i Sverige hade samma ställning som de hade i övrig Europa genom att adeln inte behövde betala skatt och försvarade kungahuset medan borgare och bönder fick betala sin andel av skatten. Kyrkan hade också en mycket väsentlig och central roll i Sverige under medeltiden och prästerna såg till att den kristna traditionen följdes. 

Ur ett kulturellt perspektiv så hade kyrkans roll påverkan i många samhällsområden och inte minst på den rådande kulturen. Det var också vanligt med helgonlegender och religiösa berättelser under den svenska medeltiden, skriver Thorbjrönsson (2022). 

Slutligen har den svenska medeltiden och den europeiska medeltiden många likheter och gemensamma områden, inte minst på den samhällsstruktur som då var rådande i Sverige och i hela Europa. En kanske inte så stor skillnad handlar om den sociala indelningen i olika samhällsklasser. I Europa hade man tre samhällsklasser som toppades av kungahuset och dessa var adeln, präster och borgare och bönder som utgjorde en samhällsklass. I Sverige fanns det fyra stånd i samhället toppades också av kungahuset. Dessa stånd var adeln, präster, borgare och i botten hamnade bönderna. Huvudskillnaden mellan den svenska och den europeiska medeltiden var inledande perioden av medeltiden som dröjde i Sverige i cirka 500 år innan de började i Sverige. Detta har sitt ursprung i kristendomen och spridning av det till norden vilket också medförde att medeltida tankar av Europa fick dominera även i det svenska samhället. En viktig förändring som skedde i Sverige under medeltiden ur ett politiskt perspektiv var att Sverige förenades av kungar som erkändes av många landskap. Slutsatsen är att den svenska och den europeiska medeltiden liknar varandra i många avseenden såsom kultur och det feodala samhället som rådde under den perioden men detta utesluter inte skillnader i vissa områden såsom samhällsstrukturen och när den perioden var. 

Källor

de Vries, Robert. 2022. “Livet på landet och i staden under medeltiden”. So-rummet.se. https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/medeltiden/livet-pa-landet-och-i-staden-pa-medeltiden#

Ryytty, Carsten. 2020. “Helgon” So-rummet.se. https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/kristendomen/helgon

Thorbjörnsson, Hans. 2022. “Sverige och Norden på medeltiden 1050-1520” . So-rummet. https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/medeltiden/sverige-och-norden-pa-medeltiden#      

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.