1- Vilka uppgifter har kommuner och vad innebär det kommunala självstyret?
Kommuner i Sverige har en grad av självständighet och de kan styra vissa lokala frågor som gäller det lokala samhället genom demokratiska processer. Det vill säga folkvalda representanter som väljs till kommunens olika organ och nämnder. Kommunstyrelsen ansvarar för att samordna och leda arbetet i alla dessa frågor medan kommunfullmäktige kan delegera olika ansvarsområden till olika nämnder.
Generellt ansvarar kommunerna för att påverka samhällsutveckling utifrån lokala omständigheter. Kommunerna styr därför över de ekonomiska resurser som finns i kommunen för att påverka samhällsutveckling. Kommunen ansvarar för exempelvis skolan, fysisk samhällsplanering och näringslivsutveckling.
2- Vilka uppgifter har regioner?
Regioner ansvarar för att påverka samhällsutvecklingen i större geografiska områden. De har både frivilliga och obligatoriska uppgifter som de behöver sköta. Bland annat ansvarar regionerna för hälso- och sjukvård i regionen samt tandvård. De ansvarar dessutom för regionalt utvecklingsarbete. De frivilliga uppgifter som regionerna ansvarar för är kultur, turism och utbildning.
3- Vad betyder begreppet välfärd?
Välfärd är ett samlingsnamn på individernas levnadsförhållanden i samhället och det omfattar olika välfärdstjänster såsom skola, vård, äldreomsorg och barnomsorg. I Sverige står välfärden för ett socialförsäkringssystem som innefattar olika delar där även arbetslöshet och reglering av inställningar ingår.
4- Vad betyder att budget är i balans?
En budget i balans innebär att utgifterna i budgeten är lika stora som inkomsterna i den. Men enklare ord förekommer i budgeten varken överskott eller underskott.
5- Varifrån får kommuner sin finansiering?
Huvudsakliga inkomstkällan för kommunerna är skatteintäkter i form av löneskatt, skatt på näringslivet och pensioner. Dessutom får kommuner intäkter via den statliga utjämningssystemet. Dessutom får kommunerna vissa bidrag av staten i form av riktade bidrag när det fattas olika beslut på att kommunerna ska prioritera och arbeta med ett specifikt område. Kommunal fastighetsskatt är en del av inkomsterna också. Slutligen har även kommuner inkomst från olika taxor och avgifter.
6- Vilka kostnader har kommuner?
Kommunala kostnader utgörs huvudsakligen av kostnader och utgifter för olika ansvarsområden som kommunerna ansvarar för såsom skola, äldreomsorg, infrastruktur och övriga kostnader inom en rad områden som kommunen ansvarar för.
7- Vilka inkomster har regioner?
Huvudsakliga inkomster för regioner är skatteintäkter genom regional skatt. Regioner får övriga intäkter också från olika avgifter och taxor. Dessutom finns det statliga bidrag som regionerna får för att driva de verksamheter som ligger inom regionernas ansvarsområden.
8- Vad ska regionerna göra med alla sina inkomster?
Tanken med alla inkomster som regionerna får är att dessa skall spenderas i enlighet med regionens uppdrag och uppgift som en politisk verksamhet och har vissa ansvarsområden.
9- Vad innebär det kommunala självstyret?
Det kommunala självstyret innebär i praktiken att kommunerna styr vissa områden som lagen anger specifikt genom demokratiska processer och folkvalda representanter som väljs till kommunens olika nämnder. Med enklare ord kan kommunerna påverka samhällsutvecklingen utifrån lokala förhållanden och omständigheter.
10- Vad är en nämnd och vilka uppgifter har nämnder?
En nämnd är ett kommunalt politiskt organ som består av politiker eller folkvalda representanter och ansvarar för ett specifikt område inom kommunen som till exempel, utbildningsnämnden, socialnämnden och övriga nämnder utifrån uppdelning som finns i kommunen och som kommunfullmäktige har beslutat om.
11- Vad innebär begreppet fritidspolitiker?
Fritidspolitiker innebär att ens huvudsakliga sysselsättning inte är politiken utan man är politiker och jobbar ideellt även om fritidspolitiker får arvode och ingen lön. Fritidspolitiker får arvode för den tid de avsätter för politiken.
12- Vad är förvaltningen?
Förvaltningar är tjänstemannaorganisation som består av olika anställda tjänstemän och ansvarar för att verkställa de beslut som politiken fattar beslut om. Förvaltningar sköter dessutom det dagliga administrativa arbetet. Politikerna har fortfarande det yttersta ansvaret.