Det är ingen hemlighet att läsning har många fördelar som man hänvisar till när man diskuterar just detta fenomen av att ta del av andras tankar och idéer genom böcker. Samtidigt har den senaste perioden utvecklats en debatt som mer eller mindre tar upp läsvanor hos män respektive kvinnor och påstår att läsning har minskat bland män. Själva debatten är hälsosamt eftersom frågan om läsning alltid är aktuellt och bör uppmärksammas på grund av läsningens fördelar. Samtidigt är det direkt felaktigt att män läser mindre än kvinnor och detta påstående har inga belägg. Vi bör inte se på fenomenet ur ett genusperspektiv och utveckla debatten om läsning på könssegregerade vanor hos män respektive kvinnor. Det vill säga debatten bör inte ses som ett slags könssegregerande debatt efersom killar läser visst!.
Läsvanor hos människor handlar inte om könsbaserade aspekter utan det snarare handlar om personliga preferenser hos varje individ. Det vill säga frågan om att killar läser mindre eller att kvinnor läser mer har inga belägg i verkligheten. Det vill säga det finns inget som tyder på att män läser mindre eller kvinnor läser mer och dessutom saknas det statistik som kan ge en riktig bild om ett sådant fenomen finns eller inte. Med enklare ord om män läser mindre så handlar det enbart om personliga preferenser hos individen och det har inget att göra med kön eller genus, det vill säga socialt kön.
Ur ett perspektiv som handlar om jämställdhet så är det felaktigt och i en viss utsträckning allvarligt att debatten kring läsvanor utvecklas för att bli könsbaserat. Det vill säga läsning är nöje, bildning och många andra aspekter som handlar om personen i fråga som vill läsa och inte om kön. Behöver vi verkligen komplicera jämställdheten att vi ser på detaljer och lämnar helheten? Den synen att män läser mindre utmynnar i ojämställda perspektiv och härstammar från stereotypiska uppfattningar kring könsroller. Med enklare ord och bortom alla komplicerade begrepp så bidrar denna syn till segregation och svagare jämställdhet mellan män och kvinnor samt stärker de stereotypiska uppfattningar som samhället vill besegra. Den förmedlar bilden av att männen sitter på soffan, dricker öl, tittar på tv eller allt annat förutom läsning vilket enligt min mening inte r en hälsosam syn.
Ulrika Knutson (2016) är bland de som ser på det sättet i sin krönika “Modiga män läser”. Knutsson refererar till ett historiskt sammanhang då bildning ansågs vara en “tjejgrej”. Detta kan nog stämma under 1800-talet när jämställdheten inte var bland prioriteringar i samhället men idag är den synen naiv och visar på ett sådant sätt att se på könsroller som samhället vill komma ifrån och ta bort. Män läser varken mindre eller mer och när man diskuterar läsvanor ur det perspektivet så är man helt ute och seglar samt visar på bristande kunskaper om könsroller och det moderna samhället som utvecklas på begrepp som allas lika värde och jämställdhet.
Slutligen är läsning en av de saker som är oerhört personliga och handlar om individer och inte om kön. Skulle debatten utvecklas åt det hållet så får vi leva med negativa konsekvenser som försvagar jämställdheten i samhället och resulterar i en ännu starkare stereotypisk syn på könsroller.
Källa
Knutson, Ulrika. 2016. Modiga män läser. Uppsala Nya Tidning.