Home » Kärlek i litterära verk

Kärlek i litterära verk

Av Studienät
770 views

Kärlek är ett sådant ämne som alltid varit av intresse för litterära verk som har givits ut genom tiderna. Kärlek skildras på olika sätt och i olika sammanhang samt bland olika personer. Med enklare ord är kärlek ett intressant ämne för litterära verk och i stort sett för människan. Författare skildrar kärlek ur olika perspektiv och illustrerar olika budskap utifrån detta tema. Det vill säga kärlek har ett status som ett universellt tema som förekommer i litterära verk oavsett vilken kultur de härstammar från eller vilka författarna är. 

Pyramus och Thisbe är ett sådant litterärt verk som skildrar kärlek redan i grekisk mytologi och är skriven av Ovidius och finns att läsa i Svenska som andraspråk 1 (Åkerberg och Norefalk, 2016). Ovidius skildrar temat kärlek  för att sedan kunna bygga sin tragiska hjälte, Pyramus. Ovidius skrev om kärlek mellan Pyramus och Thisbe i Babylon. Han skildrar kärlek mellan dessa två personer som bor intill varandra men kan inte vara med varandra på grund av deras fäder. Författaren fortsätter med att göra upp ett möte mellan Pyramus och Thisbe utanför staden och Thisbe kom innan Pyramus. På plats beskriver Ovidius hur det gick till när Thisbe såg ett lejon på plats och hon blev rädd medan hennes sjal föll ner och lejonet rev sönder det vilket lämnade blodspår på sjalen. Författaren beskriver stunden när Pyramus såg sjalen och trodde att lejonet åt Thisbe varför han tog sin svärd och dödade sig själv. Tragedin fortsätter och författaren skildrar stunden när Thisbe gick ur grottan som hon hade gömt sig i och såg den döde Pyramus varför hon också bestämde sig för att döda sig själv så att de förenas i döden. 

En annan kärlekshistoria beskrivs av Tage Danielsson i sin novell “Den första kärleken” som också finns att läsa i Åkerberg och Norefalk (2016). Danielsson beskriver en afton i maj när ett par satt tillsammans och de skulle hem. Danielsson beskriver hur mannen ville gå hem och hur kvinnan i novellen försöker få det mesta av denna stunden. Författaren illustrerar en stund där de två inte kan vara med varandra av oförklarliga anledningar. Kvinnan försöker men mannen är bestämt och säger att de inte kan vara med varandra. Till slut beskriver författaren när mannen visar sin kärlek till kvinnan och lovar henne det hon vill höra.Danielsson avslutar novellen genom att avslöja att det handlar om ett gammalt par som egentligen skulle till ålderdomshemmet. 

Kärlek i dessa två historier beskrivs utifrån olika perspektiv. Ovidius beskriver kärlek i förhållande till ett tragiskt slut och tragisk hjälte. Däremot skildrar Tage Danielsson kärleken när man är gammal. Oavsett vilket perspektiv man använder för att skildra kärlek så är det alltid intressant att läsa om det. 

Källförteckning

Åkerberg, T. & Norefalk, C. 2016. Svenska som andraspråk 1. NA förlag. ISBN 9789198168129     

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.