Home » Jul som en historisk tradition

Jul som en historisk tradition

Av Studienät
157 views

Jul är en tradition som anses en av de viktigaste kristna högtider som firas av de flesta kristna firar runtom i världen. Det är en tid som människor försöker visa sina bästa sidor och vara en bättre version av sig själva. Dessutom förknippas den i modern tid med högtidliga aspekter som handlar om firandet bortom religionen som ligger till grund av julen. Hur har julen förändrats genom tiderna?

Jul är känd för att vara en kristen högtidlig tradition som innebär att man firar Jesus födelse. Carl-Henrik Larsson (2022) förklarar vad traditionen och julfirandet innebär för kristna i sin artikel “Jul” på So-rummet.se. Larsson (2022) förklarar att jul är egentligen en ersättning för en romersk tradition som firades i Romarriket. Det var först under 300-talet som den katolska kyrkan valde datumet 25:e december för julfirandet i och med de ansåg att det var Jesus födelsedag. Detta skiljer sig från den ortodoxa kyrkan som anser att jul ska firas den 6:e januari (Larsson, 2022). 

Jul, precis som många andra traditioner och företeelser, har fått moderna aspekter genom tiderna. Eva Österlund (2022) skriver i sin artikel “Julens och det svenska julfirandets historia” om tradition och innehållet i firandet. Österlund (2022) menar att utbyte av presenter och saker under juldagar är en tradition som har historiska rötter betydligt längre innan tomten och den moderna bilden av jul uppstått. Det hela handlade från början om fattiga människor som besökte olika gårdar och fick med sig något och de som var anställda på de stora godsen fick julhögar. Ur dessa traditioner växte det fram en stark tradition som förknippas med julen och som är att ge julklappar till andra under juldagar (Österlund, 2022). Men julklappar har även religiösa grunder som förekommer i Matteusevangeliet 2:1-12 som innehåller en berättelse om hur jesusbarnet mottog gåvor från österländska stjärntydarna, skriver Larsson (2022). 

Jultomten är en sådan modernare aspekt av julfirandet som inte var med från början. Nämligen kom tomten och förknippades med julen så sent som under sent 1800-talet. Annars var det julbocken som delade ut gåvor innan uppkomsten av jultomten, förklarar Larsson (2022). Den svenska tomten är en illustration av konstnären, Jenny Nyström, och den också fick förändras genom tiderna och blandas med den amerikanska tomten, Santa Clause, framför allt när Sveriges Television började sända ut Kalle Anka. En hel del av julfirande blev mer amerikanskt, skriver Österlund (2022). Även jultomtens fru kom med i bilden efter att tomten fick sin plats i julfirandet och blev också förknippad med julen. Det var i mitten av 1800-talet (Larsson, 2022). 

Julen som en kristen tradition firas av de flesta kristna i världen i och med det är mer en religiös tradition som firas av kristna och som har sina rötter i den kristna läran. Ändå firar inte alla kristna julen samma dag och det råder oenighet mellan den ortodoxa kyrkan och den katolska kyrkan kring vilken dag jesus föddes och därmed vilken dag julen ska firas, enligt Larsson (2022). 

Traditionen har förändrats mycket genom tiderna och det har fått många moderna aspekter. Jultomten, granen, julmaten och till och med julklappar är bara moderna dimensioner i firandet och är inte lika gamla som själva julfirande. Det finns en intressant aspekt i julfirande som handlar om ekonomi i och med det är en högtid man köper julklappar och ger bort gåvor. Därför är julmarknaden en del av traditionen där man förr i tiden kunde köpa julklappar och dök upp under 1400-talet i Tyskland, förklarar Österlund (2022). 

Slutligen är jul en urgammal kristen tradition som ersatte många högtidliga gamla traditioner. Den har förändrats genom tiderna och fick många moderna aspekter som får julen och dess upplägg att se ut som det idag gör. Det vill säga med julgranen, tomte, julmarknaden och andra aspekter som i moderna tider förknippas med julfirandet. 

Källor

Larsson, Carl-Henrik. 2022. Jul. So-rummet https://www.so-rummet.se/kategorier/jul#

Österlund, Eva. 2022. Julens och det svenska julfirandets historia. So-rummet. https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/julens-och-det-svenska-julfirandets-historia#

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.