Home » Hur har befolkningen förändrats?

Hur har befolkningen förändrats?

Av Studienät
478 views

Sveriges befolkning liksom andra länder har förändrats över tiden i och med befolkning är inte statiskt. Sveriges befolkning har gått igenom upp- och nedgångar beroende på olika faktorer och olika omständigheter som har haft och fortfarande har effekt på befolkningen och därmed på förändring av Sveriges befolkning ur historiskt perspektiv och i modern tid Det är intressant nog att förstå hur Sverige befolkning har förändrats ur ett historiskt perspektiv. 

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB, 2022), I Sverige bor idag drygt 10 miljoner invånare och ur demografiskt perspektiv har befolkning i Sverige inte alltid sett lika ut, utan snarare ett varierat demografiskt landskap har präglat Sverige ur ett historiskt perspektiv och fram tills idag. Befolkningen i Sverige har växt sakta precis som många andra länder i västvärlden och om man jämför Sverige befolkning nu med befolkning för 1000 år så var antalet invånare i Sverige cirka 400 000, skriver Mikael Bruér (2022) i sin text “Sveriges befolkning, migration och integration” på So-rummet.se. Med andra ord har befolkningen i Sverige växt mycket sakta och har gått igenom olika faser. Det är intressant eftersom den största tillväxten i folkmängden skedde efter 1700-talet, det vill säga de senaste 300 åren i och med Tabellverkets statistik under 1700-talet visar att folkmängden uppgår till 1,8 miljoner i Sverige i mitten av 1700-talet (Bruér, 2022).  

Mikael Bruér beskriver befolkningens förändring i sin text och förklarar vilka faktorer som har påverkat fram tills idag. Levnadsstandard under 1700-talet präglades av fattigdom och svåra förhållanden som fick fler att dö men ändå så ökade befolkningen signifikant i samband med övergång från jordbrukssamhälle till industrialisering och som resultat av de vetenskapliga framsteg som gjorde att allt fler överlevde. Under 1800-talet ökade befolkningen ganska snabbt jordbruket blev inte tillräckligt för att försörja alla dessa människor vilket hade en effekt på befolkningen som representerades av stora migrationsvågor från Sverige framför allt till USA. Trots den trend av emigrationen och utvandring från Sverige så har befolkningen ändå ökat i Sverige. Industrialisering hade också sin effekt vilket avspeglade sig på urbanisering och att allt fler lämnade glesbygden och flyttade till städerna där industrier finns. Emigration från Sverige till USA saktade efter första världskriget och i samband med att Sverige började utformas som en välfärdsstat.  Efter andra världskriget var ekonomin i Sverige framgångsrik och gick mycket bra. Detta bidrog till att arbetskraften som fanns i Sverige under den perioden inte räckte till och det uppstod en ny trend som handlar om arbetskraftsinvandring till Sverige vilket bidrog till befolkningstillväxten och ökade folkmängden. Fenomenet av att invandra till Sverige ersattes efteråt från arbetskraftsinvandring till att allt fler kom till Sverige för att söka asyl och flydde sina hemländer. Den trenden höll i sig fram tills idag vid den senaste vågen av invandrare som kom för några år sedan från Mellanöstern (Bruér, 2022). 

Den historiska förklaringen av den demografiska förändringen i Sverige följde ett tydligt mönster eller så kallat den demografiska transitionen som består av fyra faser. Den första fasen kännetecknades av hög mortalitet och dödlighet vilket var fram till början av 1800-talet när Sverige övergick från jordbrukssamhället till industrialisering i samband med den industriella revolutionen. Då inleddes den andra fasen av den demografiska transitionen med minskad dödlighet huvudsakligen för spädbarn. Därefter kom utvecklingen in i den tredje fasen av den demografiska transitionen och födelsetalet minskade. Transitionen till den fjärde fasen dröjde fram till mitten av 1900-talet och utvecklingen präglades av låg mortalitet och låg födelsetal och den fasen håller i sig än idag. Den demografiska modellen förklaras på Nationalencyklopedins hemsida (NE). 

Det finns en intressant aspekt i det sammanhanget som handlar om urbanisering och hur utveckling av Sveriges befolkning hade påverkan på urbanisering av Sverige. Mikael Bruér förklarar Sveriges urbanisering i sin text. Det var i samband med industrialisering under 1800-talet folk började flytta till tätorterna för att arbeta inom industrin och den växande tjänsteekonomin. Utvecklingen fortsatte åt det hållet fram till 1930-talet och då bodde lika många i städerna som det gjorde på landsbygden (Bruér, 2022). Idag har vi tre storstadsområden där de flesta invånare bor i Sverige och dessa är Stockholm, Göteborg och Malmö. I dessa områden bor mer än tredjedel av Sveriges befolkning. Det vill säga mer än tredjedel av Sveriges befolkning bor i södra delen av Sverige men trots detta är Sverige fortfarande bland de mest glesbefolkade länderna i världen. 

Befolkningsutveckling i Sverige kan förklaras ur ett historiskt perspektiv med hjälp av den demografiska transitionen som delar in befolkningsutveckling i olika stadier eller i olika faser. Förändringar i mängden av befolkning har sina förklaringar i olika aspekter som ligger i den demografiska transitionen och som hänvisar till mortalitet och födelsetal i samhället och som påverkas av rådande omständigheter i samhället såsom tillgång till medicin, vetenskapliga framsteg som medförde att fler spädbarn överlevde eller till och med den ekonomiska situationen i landet som fick många att emigrera till USA.  Slutligen har Sveriges utveckling av Sveriges befolkning gått igenom olika utvecklingsfaser eller så kallat den demografiska transitionen och idag befinner Sverige sig i den fjärde fasen av den demografiska transitionen med låg mortalitet och låg födelsetal. Sverige hör också till de mest glesbefolkade länder vilket är en effekt av urbanisering av landet som inleddes i samband med övergång från jordbrukssamhället till industrisamhället och efter den industriella revolutionen när folk lämnade landsbygden till tätorterna för att arbeta inom industrier som är där. 

Sammanfattningsvis kan man dra slutsatsen att befolkningen i Sverige liksom i andra länder har förändrats över tiden på grund av olika faktorer. Befolkning har under 1000 år växt upp till 10 miljoner invånare i Sverige och utvecklingen har gått igenom olika faser som förklaras med den demografiska transitionen. Samtidigt har det skett i samband med industrialisering en omfattande urbanisering i Sverige vilket medförde att Sverige blev bland de mest glesbefolkade länder i världen där en tredjedel av befolkningen bor i södra Sverige och storstadsområdena har en stor andel av befolkningen.  

Källor

Bruér, Mikael. 2022. Sveriges befolkning, migration och integration. So-rummet. https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/individers-och-gruppers-identitet-och-relationer/sveriges-befolkning-migration-och-integration# (hämtad 2022-10-25) 

Nationalencyklopedin, demografiska transitionen.http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/demografiska-transitionen (hämtad 2022-10-25) 

SCB. UÅ. Snabba fakta om människorna i Sverige. SCB. https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/ (hämtad 2022-10-25) 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.