Home » HBTQ personer i Sverige

HBTQ personer i Sverige

Av Studienät
401 views

Sverige är bland de främsta länderna som stödjer och främjar rättigheter för hbtq personer. Landet har varit en föregångare när det gäller att erkänna och skydda hbtq-rättigheter, och det har vidtagit många progressiva åtgärder för att säkerställa jämlikhet och inkludering. Trots detta så är lagstiftningen inte helt komplett vad gäller just den gruppen, hbtq-personer, och det finns vissa brister i vissa områden som gör att personer saknar skydd i den utsträckning som det behövs. Vad har Sverige gjort för hbtq personer och var finns bristerna? 

Sverige har vidtagit flera progressiva åtgärder för att säkerställa jämlikhet och inkludering. Hugo Ewald (2017) skriver  i sin artikel “Här är 10 framsteg för hbtq-personer i Sveriges historia” publicerad i Metro om vilka åtgärder som har vidtagits i landet och hur lagstiftningen blev utformad för att främja rättigheterna av dessa personer. Bland annat lyfter Ewald (2017) fram erkännande av samkönade äktenskap, avkriminalisering av samkönade sexuella aktiviteter, könskorrigering utan behov till sterilisering, förbud mot diskriminering mot den gruppen och andra åtgärder som syftar till att skydda den gruppen och främja deras rättigheter. Det vill säga Sverige har varit föregångare i att etablera rättigheter för hbtq-personer i landet och stärka deras ställning i samhället genom progressiva åtgärder och en lagstiftning som syftar till att behandla den gruppen med respekt och i jämlikhet med andra grupper i samhället (Ewald, 2017). 

Trots att Sverige är känt för att vara ett land som stödjer mänskliga rättigheter och rättigheter av hbtq-personer, kan kritik framföras angående bedömningen av asylansökningar från den gruppen. I texten “HBTQ-flyktingar” publicerad av Migrationsinfo.se (2017) menar man att det har blivit allt svårare för personer som tillhör den gruppen att få asyl i Sverige och allt fler nekas asyl i landet och därmed nekas uppehållstillstånd i landet. Migrationsinfo.se (2017) menar att Migrationsverket har olika förklaringar till varför dessa personer nekas asyl i Sverige och bland annat lyfts frågan om skydd i hemlandet för hbtq-personer vilket har visat sig att det grundas på bristande bedömningar av UD. Det vill säga Utrikesdepartementet saknar tillräckligt med kunskaper för att göra sakliga bedömningar om huruvida vissa länder är säkra eller inte och hur situationen för hbtq-personer i sin helhet ser ut i ett globalt perspektiv (migrationsinfo.se, 2017).  

Det är viktigt att fortsätta arbeta mot en mer rättvis och inkluderande behandling av hbtq-personer, både i Sverige och globalt. Genom att lyfta fram bristerna och sträva efter förbättringar kan vi stärka skyddet för denna viktiga grupp och säkerställa deras rättigheter på alla områden i samhället. Samtidigt är det viktigt att uppskatta och erkänna de framsteg som har gjorts i Sverige när det gäller hbtq-rättigheter. Landets engagemang och beslutsamhet att främja jämlikhet och inkludering är viktiga steg mot en mer tolerant och rättvis värld för alla människor, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Genom att fortsätta arbeta för att eliminera bristerna och främja ännu starkare skydd för hbtq-personer kan Sverige fortsätta att vara en föregångare i kampen för jämlikhet och mänskliga rättigheter för alla. Det är genom en kombination av lagstiftning, medvetenhet och fortsatt engagemang som vi kan skapa en värld där alla människor kan leva sina liv fritt och tryggt, oavsett sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Sammanfattningsvis har Sverige gjort betydande framsteg när det gäller att främja rättigheter för hbtq-personer. Genom lagstiftning, utbildning och medvetenhet har landet arbetat för att skapa en inkluderande och jämlik samhällsmiljö för alla. Trots detta finns det fortfarande brister och utmaningar att ta itu med. I synnerhet är bedömningen av asylansökningar från hbtq-personer ett område där det finns utrymme för förbättring. Migrationsverkets utvärdering av skyddet för hbtq-personer och bedömningen av risker i deras hemländer behöver utvecklas för att säkerställa att personer som förföljs på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet får rättsskydd och asyl.

Källor

Migrationsinfo.se. 2017. HBTQ-flyktingar. Migrationsinfo.se. 

Ewald, Hugo. 2017. “Här är 10 framsteg för hbtq-personer i Sveriges historia” . Metro. 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.