Home » Fröken Julie – Dramaanalys

Fröken Julie – Dramaanalys

Av Studienät
1,7K views

Fröken Julie är en pjäs som är skriven av den svenska dramatiker August Strindberg år 1888. Det är ett drama som handlar, precis som titlen lyder, om fröken Julie som är protagonisten och huvudpersonen i dramat då alla händelser och händelseutvecklingen kretsar sig kring henne och hennes liv samt hennes kärleksaffär med Jean, hennes fars betjänt. 

Från den första scenen får man följa med huvudpersonen, Julie, som redan vid det första uppträdandet av Jean beskrivs som galen på grund av en händelse eller en handling som Jean har bevittnat av fröken Julie och fick honom att inse att hon är galen. Publiken förstår redan vid den första scenen att det är en spänd situation vilket man också följer med spänning för att veta vad som hände och det som kommer att hända. Publiken kastas in i spänningen utan några förberedelser eller förutsättningar för att förstå vad som händer. 

I och med allt i dramat kretsar sig kring fröken Julie så får publiken också lära känna henne på ett bättre sätt och likväl lära känna Jean som är betjänt med beter sig mer som en av överklassen. Det är just det sexförhållandet som de hade tillsammans som driver handlingen framåt och de har två val som handlar antingen om att stanna i landet och hånas eller fly till Rumänien och starta ett hotell där.  

Det är midsommarnatten när Kristin, kockerskan och Jeans fästmö, sover och Jean och fröken Julie är vakna. Detta slutar med att de har sex tillsammans och då börjar ett spel om kön och makt bli allt tydligare i takt med att fröken Julie, dottern till gevern, hamnar gradvis i underläge efter hennes förhållande med Jean. Detta samspel mellan Jean och Julie är oerhört intressant eftersom båda karaktärerna medvetet eller omedvetet pendlar mellan att vara överlägsna och underlägsna. På så sätt höjs spänningen och hålls dramat vid liv genom olika situationer, diskussioner och dispyter mellan fröken Julie och Jean. Det är just den pendlingen mellan två lägen, över- och underläge för karaktärerna och framför allt protagonisten, som utgör spänningen i dramat och som håller intresset hos publiken vid liv för att förstå hur allt detta kommer att sluta. 

Successivt löses den konflikten mellan Jean och fröken Julie om vem som är överlägsen tills det gradvis uppnår höjdpunkten när fröken Julie inte är längre överlägsen. Hennes handlingar och beteende förändras och trots klasskillnad mellan dem, fröken Julie och Jean, blir hon underlägsen och det är hon som betjänar Jean som också successivt blir mäktigare och överlägsen.  

Den dramatiska utvecklingen av händelserna fortsätter och slutet tar en helt oväntad vändning när publiken förstår att fröken Julie ska ta av sitt liv vilket är lite förvånande med tanken på dramats början med en kärleksaffär mellan dessa två huvudkaraktärer. Den händelsen får publiken att känna sorgen över att dramat slutar på det sättet och förmedlar sorgsna känslor till publiken. Det är lite svårt att tolka exakt vad dramat syftar på men enligt min mening så utvecklas dramat på temat könsroller och maktförhållande mellan könen och levererar samma budskap om könsroller och klasskillnader vilket visas i Kristins roll, kockerskan, som är oerhört medvetet om dessa skillnader som när hon förklarar detta i följande citat: 

“Det är lättare för en kamel att komma in genom nålsöga än för rik att komma i in Guds rike 

Slutligen är Fröken Julie ett oerhört intressant dramat. Dramat är verklighetsförankrat för sin samtid med alla klasskillnader, könsroller och rådande maktförhållandena i samhället. Handlingen är ganska enkelt och handlar om en adelsfröken som låter förföras av sin betjänt som ser det en möjlighet för sociala framsteg och bättre socialt status för honom. Den möjligheten som betjänten såg och samlaget mellan huvudkaraktärerna triggar igång en rad spänningsfyllda händelser och konflikter om makt och allt detta slutar med att kvinnan bestämmer sig för att ta av sitt liv. Redan vid den första scenen kastas publiken i en helt anonym händelse som mer eller mindre beskriver protagonisten i dramat, fröken Julie. Därefter utvecklas konflikten och trappas upp i form av maktkamp mellan Jean och fröken Julie för att uppnå vändpunkten när fröken Julie blir underlägsen Jean. Intressant nog att dramat kan vara taget av samtida verkligheten för när det skrevs av Strindberg år 1888. Trots enkelhet i handlingen så kunde dramat förmedla den komplexa verkligheten under sin samtid på ett begripligt sätt  

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.