Home » Förändring av det svenska skriftspråket

Förändring av det svenska skriftspråket

Av Studienät
737 views

Språk är människans främsta kommunikationsmedel och förmodligen viktigaste kommunikativa uppfinning som man har kommit på. Intressant nog i detta sammanhang är att språk är allt annat än statiskt medel utan snarare språk är under ständig förändring och utveckling. Alla levande språk förändras och utvecklas hela tiden och de språk som inte anpassar sig till människans kommunikationsbehov riskerar att dö ut och försvinna. Det vill säga det finns inget språk som är sig likt då som nu. Detta gäller även det svenska språket och om man jämför svenskan nu med svenskan som var för 100 år sedan så förstår man så småningom skillnaderna vilka blir mer omfattande och större om man går tillbaka ännu längre. Förändringen i språk sker även i skriftspråk vilket det svenska skriftspråket har också genomgått ur ett historiskt perspektiv. Hur har det svenska skriftspråket förändrats historiskt?

Det svenska språket är inte oföränderligt utan svenskan har genomgått märkvärdiga förändringar ur ett historiskt perspektiv. Institutionen för Språk och Folkminnen (2020) skriver på sin hemsida i en artikel ”Svenskans historia” om det svenska språkets historia och hur det har förändrats genom tiderna avseende tal och skrift. Det svenska språket härstammar, precis som övriga nordiska språk, från urnordiska som då var ett gemensamt språk som talades i norden. Svenska som ett eget språk dök upp först under medeltiden i samband med vikingatiden, förklarar ISOF (2020). Detta språk kallas för runsvenska eftersom svenskan då skrevs med runor. Under denna period av runsvenska skedde en viktig förändring i språket och det handlar om att nya vokaler introducerades i språket. Dessa var Ä, Ö och Y. Introduktion av dessa vokaler medförde förändring i ljud och uttal vilket också förändrade skriften av sådana ord som påverkades av denna förändring, förklarar läroboken Språkboken 2 i texten Svenska språkets historia. 

Förändringen fortsatte i det svenska språket och efter runsvenska kom fornsvenska. Fornsvenska var det språk som användes i Sverige under cirka drygt 300 år mellan 1225-1526 skriver ISOF (2020) på sin hemsida. Fornsvenska skrevs med latinska bokstäver som fick runsvenska att successivt försvinna. Bland de viktigaste personerna som påverkade det svenska språket under denna period var Eskil Magnusson som med sin bok Den äldre Västgöta Bok om landskapslagarna etablerade det skriftliga svenska lagspråket, förklarar ISOF (2020). Det var nämligen under början av medeltiden som det svenska lagspråket introducerades av Eskil Magnusson efter att man skrev svenska med latin. Nu blev det svenska språket som ska alla rättsliga dokument ska skrivas med. En viktig händelse i det svenska språket var förändring i vokalsystemet och dessutom ersattes æ och ø med ä och ö (ISOF, 2020).

Därefter kom perioden när äldre nysvenska användes mellan cirka 1526 och fram till 1732. Det var huvudsakligen översättning av Det Nya Testamentet 1526 som deklarerade början av den perioden. Reformation och bibelöversättning medförde att det svenska språket ersatte latin i alla religiösa sammanhang. Under denna period introducerades nya ljud som också medförde förändringar i skriftspråket, skriver ISOF (2020).

Slutligen har det svenska språket genomgått stora förändringar ur ett historiskt perspektiv avseende både skrift och tal tills det blev det språk som vi idag tala, det vill säga nusvenska. Det var förändringar avseende ljud och uttal som medförde förändringar i skriftspråket och fick det svenska skriftspråket att förändras. Dessa förändringar är ett tecken på att det svenska språk har varit och fortfarande är levande och det anpassar sig till nya kommunikationsbehov som människan har. Från att skriva med runor som var ett slags konstverk till nusvenska finns det oerhört stor förändring i svenska både i skrift och tal och dessa förändringar kan än idag spåras i nusvenska såsom de introducerade vokalerna eller ljuden som fick svenska att bli det spr0k som idag talas och utformade det.

Källor

ISOF. 2020. ”Svenskans historia”. Institutionen för Språk och Folkminnen.

https://www.isof.se/lar-dig-mer/kunskapsbanker/lar-dig-mer-om-svenska-spraket/svenskans-historia

Språkbok2. UÅ. Svenska språkets historia. 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.