Home » Folkhälsomyndigheten borde ha vidtagit fler åtgärder

Folkhälsomyndigheten borde ha vidtagit fler åtgärder

Av Studienät
219 views

Nu efter ett och ett halvt år står det klart vilken påverkan Covid-19 har på världen. Antalet döda, anpassningar och nedstängda samhällen talar för hur allvarligt situationen är. Sverige är inget undantag. Covid-19 har slagit hårt mot världen och Sverige har fått ta sin andel. Idag, efter ett och ett halvt år, har man fortfarande inte återgått till vanligt liv. Dels kunde vi inte hantera smittspridningen och dels har nya versioner av viruset kommit.

Sverige genom Folkhälsomyndigheten borde ha vidtagit hårdare åtgärder för att minska eller stoppa smittspridning av viruset i samhälle samt minska dödstalen. När viruset kom till Sverige under 2020 så hade man sett nivåerna på smittspridning att den ökade rejält men ändå stängdes inte några delar av samhället utan Folkhälsomyndigheten rekommenderade att man håller öppet med vissa restriktioner såsom att hålla avstånd och undvika trängsel.  

Folkhälsomyndigheten har, i sin motivation till varför inte stänga ned delar av samhället, skrivit att myndigheten kan komma att vidta hårdare åtgärder vid behov och i rätt tid. Samtidigt ökade smittspridningen och dödstalen i Sverige till följd av Covid-19. Sverige hade under den perioden flest bekräftade fall av Covid-19 bland grannländerna. Detta berodde på att Folkhälsomyndigheten införde allmänna råd och många av restriktionerna gick på att befolkning ska ta sitt ansvar.   

I detta sammanhang jämförde Folkhälsomyndigheten siffror gällande antalet bekräftade fall och dödstalen med Italien, Spanien och andra länder. Jämförelsen tar Sverige ur sitt sammanhang som nordiskt land och som bör ligga på ungefär samma nivåerna som Norge, Danmark och Finland. Samtidigt visade den jämförelsen finare siffror då Sverige jämfördes med de värst drabbade länderna.

Frågan om Sveriges Coronastrategi var bra eller om den hade utvecklingspotential visar sig i resultat som Sverige fick vad gäller antalet dödsfall. Det är resultatet man behöver titta på för att förstå vilka utvecklingsområden strategin hade ifall den hade några. Resultatet blev att Sverige hade flest dödsfall per capita i norden. Redan i Juni 2020 hade Sverige 44 dödsfall per capita medan Danmark kommer näst med 10 dödsfall per capita och Island som då hade 0 dödsfall per capita. Med enklare ord, Sverige hade ungefär 4 gånger högre dödstal än Danmark och detta resultat i sig säger huruvida Sverige har lyckats med sin Coronastrategi. 

En av de viktigaste orsakerna till varför Folkhälsomyndigheten bör ha vidtagit fler åtgärder och införa hårdare restriktioner är dödstalen. Det vill säga antalet personer som dog till följd av Covid-19 var då hög jämfört med grannländerna. Folkhälsomyndigheten borde redan då ha vidtagit åtgärder för att pressa siffrorna vad gäller antalet döda till följd av Covid-19.  

Slutligen kan man inte dra den slutsatsen att Folkhälsomyndigheten hade helt fel strategi vad gäller hantering av Covid-19 situation. Däremot kan man se att resultatet blev lite sämre än grannländerna även om Sverige ligger någonstans i mitten bland världens länder. Detta gäller framförallt dödstalen. Under utveckling av situationen Folkhälsomyndigheten borde ha tagit hänsyn till dödstalen och försökt pressa dem. 

Liknande uppgifter

2 Kommentarer

Religion bör inte styra mycket av våra liv - Studienät januari 21, 2023 - 1:18 e m

[…] Debatten om religion och religiösa värderingar i samhället är en långdragen debatt. Frågor som härstammar ur den debatten har dels en historisk aspekt som kommer från den historiska utvecklingen av religionens roll i samhället och dels från de moderna omständigheter som råder i samhället med vetenskapliga framsteg. Det ligger ändå något i att många menar att religion och ens tro är något väldigt personligt. Det vill säga religiösa värderingar ska inte blandas med hur samhället styrs eller fungerar i allmänhet. Med enklare ord bör religionen överlag inte få styra något i samhället. […]

Svara
Rökning bör begränsas i samhället - Studienät februari 3, 2023 - 10:18 f m

[…] det tredje är vanan ett negativt fenomen i samhället ur ett folkhälsoperspektiv. Ju fler rökare det finns i samhället desto större kostnaderna blir för staten och […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.