Familjen är den allra första gruppen som nästan varje människa tillhör. Det är den första grupp som man först tilldelas en roll i en grupp och fyller en funktion i familjen. Bortom grupp sociologi och alla studier som handlar om hur familjen bildas samt vilka orsaker som ligger till grund i olika roller för olika familjemedlemmar så är det nog intressant att förstå den gruppen. Kärnfamilj eller förkortad familj som består av en mor, en far och syskon är en intressant grupp att förstå men det är inte det enda som man refererar till när man använder ordet familj. Det kan handla om olika grupper eller med enklare ord olika familjekonstellationer. I detta sammanhang är det intressant att förstå innebörden av ordet familj och vad det innebär. Vilka för och nackdelar finns det med olika familjekonstellationer.
Vad som räknas som familj
är ganska enkelt att definiera. Framför allt tänker man på kärnfamilj som består av en mamma, en pappa och våra syskon eller åtminstone det är den typiska bilden som många har för en familj. I själva verket är variation som förekommer inom familjer betydligt större och bredare. Det kan ju handla om den familj som är beskriven ovan men det kan lika väl handla om den stora familj som man tillhör i den bemärkelse att familjen innefattar hela släkten och flera generationer Det kan även handla om mindre grupp som består av en ensamstående förälder med ett barn. Poängen här handlar om att familjen kan se väldigt olika ut och behöver inte stämma överens med den uppfattning som många har om familjen. Det är samma definition som Jenny Magnusson Österberg skriver om i sin artikel på 1177 Vårdguiden. Magnusson Österberg menar att en familj kan se väldigt olika ut och behöver inte nödvändigtvis har genetiska band med varandra (Magnusson Österberg, 2021). Den stereotypisk bild som många har om en familj har alltid varit den familj som består av olika kön som föräldrar men med tanken på samhällsutveckling och den ökade tolerans som råder i samhället så behöver familjen inte bestå av skildkönade föräldrar utan den numera kan även bestå av samkönade par.
Det finns för- och nackdelar som är förknippade med att ha en familj
oavsett vilken familj man tänker på. Med andra ord finns det inte bara fördelar eller bara nackdelar förknippade med en specifik typ av familjer. Om man tänker på den stora familjen som består av flera generationer så är det alltid skönt att ha många familjemedlemmar i den bemärkelse. Det vill säga det utgör ett skyddsnät för individen och på något sätt skapar socialt sammanhang för umgänge. På samma sätt är det mycket som man behöver förhålla sig till när man tänker på den stora familjen. Den behöver inte nödvändigtvis ha bra relationer och i vissa fall är det inte säker att man har relation med övriga familjemedlemmar överhuvudtaget.
På samma sätt är kärnfamilj omdiskuterad ur flera perspektiv såsom storleken. En stor kärnfamilj har också för- och nackdelar. Till exempel, en stor kärnfamilj som består av flera syskon kan betyda att barn anpassar sig på ett bättre sätt i andra sammanhang som exempelvis med vänner eller vid lagarbete. Samtidigt kan det ha nackdelar med att föräldrar inte kan ge varje barn det fokus som de behöver på samma sätt som mindre familjer, enligt Utforskarsinnet.se (Utforskarsinnet, 2019). På samma sätt har mindre familjer samma för och nackdelar fast på ett omvänt sätt.
Oavsett vilken familjekonstellation man tänker på
så finns det absolut ingen typ som är bara bra eller mindre bra. Det handlar om relativitet i detta sammanhang och det kan se olika ut för olika familjer. Det vill säga denna beskrivning behöver inte stämma på alla familjer av samma slag eller det går inte att generalisera dessa för- och nackdelar på alla familjer utan varje familj är precis som den enskilda människan är unik och har sina egna förutsättningar.
Källor
Magnusson Österberg, J. 2021. Vad är en familj? 1177 Vårdguiden. https://www.1177.se/barn–gravid/att-vara-foralder/foraldraskap-och-relationen-med-barnet/vad-ar-en-familj/
Utforskarsinnet. 2019. Att vara endabarn: fördelar och nackdelar. Utforskarsinnet.se. https://utforskasinnet.se/att-vara-endabarn-fordelar-och-nackdelar/