Home » Falsk information om socialtjänstens omhändertagande av barn i Sverige

Falsk information om socialtjänstens omhändertagande av barn i Sverige

Av Studienät
248 views

På senare tid har frågan om barnärenden hos socialtjänsten och omhändertagande av barn blivit hetare än någonsin. Flera demonstrationer har ägt rum i några städer i Sverige och falsk information som spreds handlar om att socialtjänsten omhändertar barn utan något legitimt syfte eller ordentlig bedömning av ärendena. Desinformation sprids, framför allt på arabiskspråkiga sociala medier, och påstår att socialtjänsten tvångsomhändertar barn med utländsk härkomst och framför allt muslimska barn mot föräldrarnas vilja. I detta sammanhang är det intressant att förstå hur desinformationskampanjen påverkar socialtjänsten och individer i samhälle. 

Desinformation eller falsk information som sprids i samhället om socialtjänsten har naturligtvis försvårat för socialtjänstens, som jobbar med ett brett område på kommunalnivå, att kunna utföra sitt arbete, poängterar i intervjun “Generaldirektören: Kampanjen mot socialtjänsten kan drabba barn” publicerad på Dagens Nyheter (2022) och skriven av Amanda Lindholm, att socialarbetare efter kampanjen har fått det svårare att skapa tillit och förtroende. Dessa är viktiga grunder i socialtjänstens verksamhet eftersom mycket av det arbete som socialtjänsten har hand om och ansvarar för går på det frivilliga, det vill säga att man vill ta emot hjälp när socialtjänsten vill hjälpa till. Med enklare ord har kampanjen mot socialtjänsten har försvårat för socialtjänsten att utföra sitt arbete även i andra områden när det inte handlar om barn. Den har, med andra ord, påverkat förtroende för socialtjänsten generellt. 

Denna kampanj har följaktligen negativa konsekvenser när man inte har lika stor tillit för socialtjänsten. Denna bild som målas upp av socialtjänsten drabbar de barn och familjer som behöver stöd och hjälp och som är till en stor utsträckning beroende av socialtjänstens insatser. Olivia Wigzell (2022) menar att om socialtjänsten saknar förtroende hos föräldrar och barn kommer de inte heller att söka stöd och hjälp från socialtjänsten. Detta i sin tur kan leda till att familjer och framför allt barn går miste om viktiga insatser som socialtjänsten erbjuder till familjer i utsatta socioekonomiska situationer. Samtidigt finns det många barn som behöver dessa insatser som socialtjänsten erbjuder. Sofia Tanaka skriver i sin artikel “Så många barn tvångsomhändertas i Sverige” publicerad i Dagens Nyheter (2022) att antalet beslut som fattas om insatser med rättslig grund LVU uppgår till 9000 beslut per år. Insatser som socialtjänsten har är betydligt fler sett till andra lagar som socialtjänsten jobbar med. Med enklare ord, det är ett stort antal personer som drabbas av att förtroendet till socialtjänsten skadas men framför allt barnfamiljer i utsatta socioekonomiska situationer. 

Desinformation har drabbat såväl socialtjänstens verksamhet som enskilda personer och barn som är i behov av hjälp och stöd från socialtjänsten. Dels har det blivit svårare för socialtjänsten att utföra sina uppgifter när det är svårare att skapa tillit, och dels när de som är i behov av stöd och hjälp inte söker sig till socialtjänsten för att få den hjälp som de behöver på grund av skadat förtroende. Detta gör att fler väljer att inte söka den hjälp hos socialtjänsten och det gör det svårare för socialtjänsten att jobba med frivilliga insatser.

Källor

Lindholm, A (2022) “Generaldirektören: Kampanjen mot socialtjänsten kan drabba barn” Dagens Nyheter.

Tankana, S (2022) “Så många barn tvångsomhändertas i Sverige” Dagens Nyheter.

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.