Home » Ett öga rött – bokrecension

Ett öga rött – bokrecension

Av Studienät
583 views

Ett öga rött är en mycket intressant roman skriven av den kända svenska författaren Jonas Khemiri och utgiven år 2003. Romanen är självbiografisk och beskriver uppväxten av huvudpersonen, Halim, och kulturkrockar som han upplever under hans uppväxt. Romanen tar upp intressanta frågor om identitet, tolerans och annat som mer eller mindre är igenkännbar hos många läsare.  

Huvudpersonen i boken är Halim som är en 15-årig pojke i Skärholmen i Stockholm. Halims mor dör och hans far bestämmer sig för att flytta från förorten då han anser att förorten är ingen bra miljö för Halim att växa upp i. Halim och hans far flyttar till Södermalm men flytten kommer mitt i en oerhört känslig period för Halim som inte tycker att Södermalm passar honom som Skärholmen. Det nya området har inte många tonåringar med invandrarbakgrund och Halim börja längta tillbaka till sin gamla ort. Därför besöker han sitt gamla område ofta där han träffar Dalanda, som är en gammal tant och som berättar för Halim om svenskhet och hur politiker i Sverige försöker ta invandrarnas identitet och försöker få de att glömma sitt ursprung genom olika integrationsplaner som är formade efter detta mål. Detta resonemang väcker tankar hos Halim och han börjar ta till sig dessa idéer. Halim börjar därför bete sig mer som en typisk invandrare. Under samma period försöker Otman, Halims far, komma ur sorgen efter sin bortgångna fru. Det uppstår därför konflikter mellan Halim som har blivit mer en typisk invandrare för att behålla sin identitet och mellan hans far som försöker få Halim att lämna dessa tankar mot svenskhet. Till slut hittar de varandra och relationen blir mycket bättre. 

Halim är huvudpersonen i romanen då allt kretsar sig kring honom och hans tankar när han försöker utveckla sin identitet. Halim beskrivs inte utseendemässigt men läsaren förstår hur han är som person. Han är en typisk tonåring kille som inte är säker på sin identitet och vem han är. Denna aspekt stärks med att hans mor dör. Han utvecklas under romanen för att bli mer känslig mot att bli svensk och integrera i samhället på grund av de tankar som Dalinda hade matat i honom. Han personlighet utvecklas under romanens gång för att till slut kunna hitta sig själv och återskapa en bra relation med sin far, Otman. 

Kanske är bokens viktigaste händelse och konflikt som Halim upplever är konflikten inom sig själv och som avspeglar sig på hans relation till sin far. Det är konflikten om identitet eller i jakt på svar för en fråga som handlar om vem jag är. Det är här Ett öga rött når sin höjdpunkt för att sedan allt lättar efter denna punkt och relationen förbättras.  

Detta är mer en social berättelse som beskriver en konkret situation i samhället som dessutom är igenkännbar för många. Dessutom tar boken upp viktiga frågor som är högst aktuella som integration, identitet och kulturkrockar. 

Budskapet är inte lätt att lista ut i berättelsen och trots att det är tydligt vad författaren syftar på. Jag anser att budskapet handlar om påverkan på unga människor som försöker hitta sin identitet och hur denna påverkan kan få allvarliga konsekvenser. Allt detta tas upp inom ramen för en social berättelse som integrerar flera andra aspekter som integration, kulturkrockar, flerspråkighet och andra intressanta sociala aspekter. 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.