Home » Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri 

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri 

Av Studienät
185 views

Ett öga rött är en självbiografisk roman skriven av den svenska författaren Jonas Khemiri och utgiven år 2003. Boken beskriver utveckling av Halims personlighet med alla aspekter som spelar en roll i denna utveckling som hans utländsk bakgrund. 

Ett öga rött handlar om Halim, som är huvudpersonen i romanen. Halim är en 15-årig kille som bor i Skärholmen i Stockholm. När Halims mor dör anser hans pappa att förorten är ingen bra miljö för Halim att växa upp i. De flyttar därför till Södermalm. Denna period är en sådan känslig och svår period för Halim efter mammas död. Det nya området är inte precis vad Halim önskar och han trivs inte precis bra där. Södermalm har inte många ungdomar med utländsk härkomst som Halim varför Halim börjar besöka sin gamla ort. I Skärholmen träffar han Dalanda, som är en gammal tant. Dalanda berättar för Halim om svenskhet och integrationsplaner som är formade så att invandrare glömmer sitt ursprung och sin kultur och integrera helt i den svenska kulturen och de svenska värderingarna utan någon som helst koppling till sina rötter. Detta väcker känslor hos Halim som också börjar ta till sig dessa tankar och ger in sig i kampen mot att invandrare ska “svennefieras”. Halim börjar bete sig allt mer som en invandrare enligt rådande stereotypiska uppfattningar eller som en ”blatte”. Under samma period försökte Otman fly sorgen av sin bortgångna fru. Det uppstår en konflikt mellan Halim och sin pappa i och med Otman inte accepterar Halims tankar om kampen mot svenskhet. Relationen börjar bli allt sämre med tiden. Till slut kan de hittar varandra igen och relationen mellan Halim och Otman blir bättre igen. 

Huvudpersonen i romanen är Halim, den 15-årige pojken, som befinner sig i en svår fas i livet. Dels är det en period när han utvecklar sin identitet och formar sina tankar om olika saker och ting och dels handlar det om hans bortgångna mamma. Läsaren får inte en beskrivning på Halim utseendemässigt. Däremot får läsaren veta hur Halim är som person genom de handlingar som beskrivs i boken och framför allt när Halim börjar bete sig som en stereotypisk invandrare eller ”blatte”. 

Miljön är också kaotisk vilket också är en aspekt som spelar en roll i Halims personlighetsutveckling. Dessutom bidrog perioden som Halim går igenom till att miljön blir ännu mer kaotisk. Den fysiska miljön är huvudsakligen Södermalm och Skärholmen dit Halim åkte efter flytten. 

Ett öga rött berättas ur ett blandat perspektiv. Det vill säga dels är det Halim som berättar om sin tankar och känslor och samtidigt pågår det dialoger mellan personerna i romanen. Till exempel samtalet mellan Dalanda och Halim. 

Så egentligen har alla härmat oss?”
“ Mm, så skulle man kunna uttrycka det. Och alla dom…?”

Romanen berättas i kronologisk ordning från början till slut utan några avhopp eller tillbakablickar. Intressant nog i berättelsen är att händelserna har sin bakgrund i dåtid vilket är något läsaren förstår utifrån dialogerna i romanen. 

“Tror du inte jag vet att du kan bättre svenska än så där? För några år sedan pratade du helt perfekt och nu?” (s.214).

Det tydligaste temat i boken är personlighetsutveckling hos Halim med alla tankar om kampen mot svenskhet eller med enklare ord tillståndet av att vara invandrare och och känna främlingskap i Sverige. Motivet i denna berättelse handlar om jakten på identitet och att veta vem man är utifrån alla aspekter som spelar en roll och identitetsskapande faktorer.

”Just precis. Jag vet att med Allahs hjälp kommer du snart kunna skriva arabiska lika bra som du pratar. Inshallah!” (s.9).

Budskapet i romanen är påverkan på unga människor och hur man kan integrera i den nya kulturen och det nya samhälle utan att behöva glömma sina rötter 

Språket i romanen är något informellt och vardagligt. Dessutom används sådana uttryck som är mer för invandrargrupper såsom Walla och Min gussilago. Ändå är språket inte svårt att förstå utan det avspeglar snarare ett vardagligt och begripligt språk. Detta stärker känslan av att man följer med en person med utländsk härkomst. Det vill säga språket avspeglar verkligheten av Halim.

Slutligen är detta en intressant roman som kan vara igenkännbar för många. Igenkännbarhet stärks av språket och av upplevelser av Halim och hans personlighetsutveckling. 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.