Home » En man som heter Ove – Romananalys

En man som heter Ove – Romananalys

Av Studienät
1,4K views

En man som heter Ove är en roman skriven av den svenska författaren Fredrik Backman och utgiven år 2012. Romanen har filmatiserats år 2015. Backman beskriver i sin roman många aspekter av Oves liv såsom ensamhet, bitterhet, kärlek, vänskap och annat som har med människan att göra. 

Boken, En man som heter Ove, handlar, som titeln lyder, om Ove som är en typisk 59 årig svensk man som. Ove är en person som gillar ordning och reda i allt och tycker att rätt ska vara rätt oavsett. Denna tanke hos Ove får honom att ofta bemötas med kritik från andra då han agerar på sådant som inte ligger rätt till och beter sig någorlunda bittert. Sonja som är Oves fru dog vilket är en central händelse i Oves liv och detta lämnade honom i ensamhet och sorg. Oves älskade Sonja ner än allt i livet och när hon råkade ut för en olycka och blev förlamad tog han hand om henne men när hon dog så lämnade hon en tom plats i Oves hjärta. Detta fick Ove att försöka begå självmord men misslyckades. Ensamheten efter att Sonja försvann tar över Ove och dominerar hans liv. Detta fortsätter tills en ny familj flyttar in i bostadsområdet, Parvaneh med sin man och sina två döttrar. Parvaneh försöker bli vän med Ove som visar motstånd i början men till slut lyckas Parvaneh. De blir goda vänner, Ove och Parvaneh och det uppstår oväntad kärlek och vänskap som tar Ove ur sin ensamhet.

Huvudpersonen i romanen är, precis som titeln lyder, Ove. Författaren beskriver inte utseendemässigt romanens protagonist, Ove. Däremot får läsaren en ganska detaljerad beskrivning på hur han är som person och vad är som präglar Oves personlighet samt bakgrunden till detta. Redan i de första sidorna av romanen beskrivs Ove som person 

“Han är typen av man som pekar på folk han inte gillar lite så där… “ (s.7). 

När man läser igenom boken så får man ganska bra förståelse till Oves personlighet. På samma sätt lägger författaren inte mycket fokus vid den fysiska miljön utan stämningen i romanen bland personerna är viktigare. För det mesta utspelar romanen sig i Oves lägenhet och i bostadsområdet.

Författaren använder sig av tredjepersonsperspektiv i romanen. Det vill säga den som berättar romanen står som utomstående och vittnar tillsammans med läsaren händelserna och händelseutveckling. Romanen berättas i kronologisk ordning med tillbakablickar som till exempel när Ove kommer ihåg Sonja. 

Det beskrivande språk som författaren använder sig av passar bra ihop med berättarperspektivet. Författaren använder ett beskrivande sätt i romanen när händelserna och personligheter skildras. Till exempel, 

“Expediten, ung man med enkelsiffrig BMI, ser obekväm ut. Kämpar helt uppenbart mot impulsen att genast ta kartongen ifrån Ove…” (s.7).

Dessutom skriver Backman på ett tydligt och enkelt språk att romanen upplevs lite som lättläst. Ändå lyckas författaren att engagera läsaren och framkalla känslor och engagemang samt i vissa fall sympati med Ove eller bitterhet mot honom.

Några budskap återfinns i boken men tydligast är fördomsfullhet mot den 59 årige mannen. Alla hade fördomar om Ove och han uppfattades som bitter men när han träffade Parvaneh som accepterade honom för den han är så förändras Ove. Temat i romanen är vänskap  och kärlek men också ensamhet och sorg som är centraliserade kring Ove. Oves kärlek till Sonja,  hans ensamhet och sorg efter Sonjas död och vänskapen som till slut uppstår mellan honom och Parvaneh och tar honom ur sin ensamhet.

”han vill bara bli slängd i jorden bredvid Sonja och så får det vara bra med det” (s.347).

Dessa teman som finns i romanen kan kopplas till allmänskliga förhållanden. Dessutom är dem sammankopplade med varandra. Det vill säga sorg och ensamhet som tog över Ove och dominerade hans liv ledde till Oves bitterhet men tömde inte honom ur kärleken. Parvaneh kunde hitta till Oves kärlek och få honom att förändras så att vänskapen mellan dem blev starkare än någonsin. Vänskapen med Parvaneh är något väldigt unik och stark lika stark som ensamheten och sorgen som Ove har haft i sitt liv. Sådant som kärlek, vänskap,  ensamhet och sorg man känna igen och uppleva själv i olika sammanhang och på grund av olika anledningar.

Intressant nog är stilen och innehållet i boken eftersom sådant som handlar om samma budskap och tema behöver vara mycket välskriven för att det ska underhålla. Författaren lyckades med sitt skrivande att både nå ut med sitt budskap till läsarna och engagera dem i en intressant roman.

En man som heter Ove är en intressant bok som jag har läst.  Boken beskriver allmänskliga förhållanden såsom kärlek, vänskap och sorg. Bokens budskap handlar om att man inte ska vara fördomsfull och det alltid finns plats för kärlek. Allt detta kretsar sig kring Ove som också är huvudpersonen i boken. Jag tycker att detta är en intressant bok. Det innehåller både komiska och tragiska händelser som kopplas ihop ur Oves liv i en rolig roman.

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.