Den franska revolutionen är förmodligen den mest kända revolutionen genom historien. Den var genomförd av folket och det var ingen särskild person som var pådrivande utan snarare var det en revolutionen som hela den franska befolkningen som tillhörde tredje ståndet i dåvarande ståndssamhället i Frankrike som reste sig mot förtryck.
Folket reste sig mot förtryck på grund av orättvisa i samhället som avspeglade sig i form av ståndssamhället där adeln och präster hade oerhört stora privilegier medan borgarna som tillhörde det tredje ståndet behövde betala mera i skatt. Revolutionen var under en tid när upplysningsidéer om människans frihet och allas lika värde blev allt starkare i samhället. Dessutom genomfördes revolutionen under en period som präglades av ekonomiska svåra förhållanden och missväxt i den franska ekonomin efter sjuårskriget mot Storbritannien. Allt detta kan kombineras med saknaden av politiska rättigheter till borgarna som utgjorde det tredje ståndet i det franska samhället.
Det var huvudsakligen den växande konservatism som en politisk ideologi och som hade flera av före detta kungligheter och adelsmän som försökte motarbeta resultatet av revolutionen.
Revolutionen förändrade inte bara Frankrike utan hela Europa och i en viss utsträckning hela världen då demokratiska idéer spreds till övriga delar av världen och fick de traditionella politiska ideologierna att uppstå. Dessutom etablerade principer i samhället som än idag gäller i alla demokratiska samhällen.