Home » Demokrati – Vad är det?

Demokrati – Vad är det?

Av Studienät
122 views

Demokrati är kanske bland de mest omdiskuterade begrepp i flera decennier eller snarare i flera århundraden. Demokratiska tankar och idéer är inte revolutionerande och inte heller nya och de har sitt ursprung långt tillbaka i historien. Demokratin fick sitt genomslag när upplysningsidéer började sprida sig i Europa och Nordamerika efter de franska och amerikanska revolutionerna.

I modernare tider har demokratin fått en större plats och blev utformad på ett mer konkret sätt. Men grunderna är desamma som de har varit i flera århundraden att all makt utgår från folket. Det vill säga modern demokrati bygger på samma gamla grunder som handlar om att all politisk makt kommer från folkets vilja. Det finns några aspekter i demokratin som har utformats och utvecklats under tiden. Därför präglas moderna demokratier av sådana aspekter som handlar om yttrandefriheten, lika rösträtt för alla och likabehandling. Dessutom innebär demokratin folkstyre vilket innebär att det är folket som styr landet och politikerna är folkvalda representanter som fick folkets förtroende för att styra landet men huvuduppdraget ligger fortfarande hos folket och folket har delegerat det till dessa folkavalda representanter eller politiker. Om politikerna missköter detta uppdrag som folk har gett dem då ska de fråntas förtroendet också. Med enklare ord utgår demokratin från att folket har all makt och all offentlig makt utgår från folket. Detta innebär också vissa rättigheter och skyldigheter till folket såsom yttrandefriheten och lika rösträtt för alla.

Intressant nog är frågan om demokratin eftersom det ibland kan missuppfattas och vissa förstår det att man kan göra vad man vill utan några som helst begränsningar. Detta är inte en demokrati utan snarare kaos och kaotiskt läge. Demokratin innebär att man vet på förhand vilka rättigheter och friheter man har och vet att de är skyddade och garanterade av den offentliga makten och på samma sätt förstår att det finns skyldigheter som man behöver göra. Till exempel, att söka tillstånd i Sverige om man vill protestera eller ordba en folksamling på offentlig plats. . 

Å andra sidan finns diktatur eller envälde som är motsatsen till demokrati eller folkvälde. I en diktatur är det en person eller en elit som styr landet medan folket är passiv i det politiska livet. Diktatur har sitt ursprung minst lika långt tillbaka som demokratin. Diktatur är inget nytt begrepp heller och än idag är många länder runtom i världen diktaturer. I en diktatur är det en perso  eller en elit (politiskt parti) som styr landet och landet saknar de grundläggande demokratiska friheter såsom yttrandefriheten. Oftast är medierna statskontrollerade och folket får tycka endast enligt vad den politiska makt som styr landet tycker. Dessutom präglas en diktatur av saknaden av likabehandlingsprincipen. Rösträtten även om det är för alla men valresultatet är ofta förbestämt och folk har ingen makt att återta makten. 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.