Fråga a) Redogör för den historiska bakgrunden till att FN skapades
Efter första världskriget bildades Nationernas Förbund år 1920 enligt Versaillesfördraget som innehöll en punkt att en organisation vars syfte var att främja ländernas samarbete och säkerställa att krig inte händer igen framför allt efter det hemska första världskriget som skördade många människors liv i Europa. Organisationen kunde inte uppfylla sin funktion med tanken på andra världskriget som var så oerhört omfattande och drabbade stora dela av världen samt många människor gick miste om sina liv till följd av det. Därför bildades FN, Förenta Nationer, i stället. FN bildades år 1945 men vägen till att bilda organisationen startade före detta datum. Det hela började med Atlantdeklarationen år 1941 som gavs ut av Storbritanniens statsminister, Winston Churchill, och USA:s president, Franklin D Roosevelt. Atlantdeklarationen presenterades i ett möte för de allierade mot nazi Tyskland, Italien och Japan i USA och stöddes av samtliga medlemmar i mötet. Arbetet pågick fram till år 1945 med flera insatser och år 1945 i San Francisco bildades FN och godkändes FN:s stadga efter långdragna förhandlingar och stor mediebevakning. FN från börjar arbetade med säkerhetsfrågor i globalt sammanhang för att säkerställa att det som inträffade under andra världskriget inte skulle upprepas igen. De mänskliga rättigheterna var också bland de första arbetsområden som FN fick arbeta med och år 1946 grundades Kommissionen för Mänskliga Rättigheter inom FN.
De långdragna förhandlingarna mellan de allra första medlemsländerna var inte enkel och många länder, framför allt små stater, försökte begränsa vetorätten som de mäktiga länderna hade kommit överens om i Jaltakonferensen som ägde rum år 1945. Egentligen hade man redan då under Jaltakonferensen kommit överens om säkerhetsrådet och dess arbete inklusive vetorätten till de mäktiga länderna. Arbetet i säkerhetsrådet handlar om FN:s främsta och egentliga uppgift och som är att bevara fred i världen där det sitter 15 medlemsländer varav 5 är permanenta och 10 väljs vartannat år. Beslut inom säkerhetsrådet fattas med absolut majoritet då det krävs nio ja-röster för att få igenom ett beslut med förbehåll för vetorätten för de 5 permanenta länderna. Generalförsamling är ett forum där alla medlemsländerna sitter och beslut fattas med enkel majoritet men dessa beslut är inte juridiskt bindande.
Fråga b) Redogör för innebörden i deklarationen om de mänskliga rättigheterna.
I samband med bildande av FN så de allra första medlemsländerna behovet till en universell deklaration som slår fast universella rättigheter som alla människor i världen ska kunna åtnjuta. Därför antogs Deklarationen om de Mänskliga rättigheterna av generalförsamlingen år 1948. Deklarationen är ett resultat av ett oerhört stort och djupgående arbete som före detta Kommissionen för de mänskliga rättigheterna har gjort under ledning av Eleanor Roosevelt. Deklarationen innehåller 30 artiklar som skapar grundläggande rättigheter för alla människor i världen utan några som helst skillnader mellan människor. Dessa rättigheter som deklarationen skapar via sina 30 artiklar handlar först och främst om människans värdighet med okränkbara rättigheter som ska skyddas av hela mänskligheten. Idag har de flesta länderna i världen accepterat deklarationen och vissa till och med inarbetat artiklarna eller deklarationen i sina nationella lagstiftningar som i Sverige är mänskliga rättigheter kopplade till grundlagarna. I praktiken innebär deklarationen vissa rättigheter till människor såsom att rätten till liv, rätten till utbildning, allas lika värde och andra rättigheter som människor ska ha samt vissa artiklar specificerar vissa företeelser som människor har rätt att vara fria från såsom tortyr slaveri.
Fråga c) Diskutera läget av de mänskliga rättigheterna i Vietnam
Brister i de mänskliga rättigheterna i Vietnam är ganska omfattande och präglas i en stor utsträckning av att det saknas rättsliga grunder för godtyckliga gripanden av människorättsaktivister. Yttrandefriheten har en kritisk situation i landet och det finns inga fria medier utan alla medier är i princip statskontrollerade. Dessutom har rättsstaten inte etablerats och domstolarna styrs i princip av den styrande partiet som sitter vid makten i Vietnam. Dessutom har minoriteter i landet, framför allt etniska, svårt att åtnjuta sina rättigheter. Läget för de mänskliga rättigheterna i Sverige skiljer sig markant från det som råder i Vietnam. Huvudsakligen får Sverige svidande kritik för urfolks rättigheter. Man menar att Sverige har en bristande lagstiftning vad gäller urfolks rättigheter på grund av bristande kunskap om urfolket i det svenska samhället. Med andra ord råder det ganska stora skillnader mellan läget för de mänskliga rättigheterna i Vietnam och i Sverige. I Vietnam råder det omfattande brister i de mänskliga rättigheterna medan i Sverige är bristerna mindre men detta gör inte att Sverige inte bryter mot dessa rättigheter.
Källkritisk analys
I den uppgiften använde jag mig av flera källor men jag väljer två av dessa. So-rummet.se är en hemsida som vänder sig huvudsakligen till studerande inom SO ämnen. Det framgår vem som har skrivit källan och på vilken sätt skribenten är insatt i ämnet. Texten syftar till att informera utan att försöka övertyga läsaren med något samt texten är skriven på ett objektivt sätt. Texten är uppdaterad under 2020. Detta gör källan till trovärdig och pålitlig.
Den andra källan som jag väljer att värdera är texten om Vietnam från regeringens hemsida. Hemsida tillhör tt offentligt organ i Sverige som är regeringen. Det framgår vem som har skrivit källan och på vilken sätt skribenten är insatt i ämnet. Texten syftar till att informera utan att försöka övertyga läsaren med något samt texten är skriven på ett objektivt sätt. Texten är uppdaterad under 2020. Detta gör källan till trovärdig och pålitlig.
Källförteckning
Svenska FN-förbundet. 2022. FN:s historia – vägen till bildande av FN. SO-rummet. https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/fns-historia-vagen-till-bildandet-av-fn#
Jacoby, Per. 2022. Förenta Nationerna (FN). So-rummet. https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/forenta-nationerna-fn#
Utrikesdepartementet. 2022. Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Vietnam. Regeringen. https://www.regeringen.se/rapporter/2022/06/manskliga-rattigheter-demokrati-och-rattsstatens-principer-i-vietnam/#:~:text=Vietnam%20%C3%A4r%20en%20kommunistisk%20enpartistat,d%C3%B6ms%20regelm%C3%A4ssigt%20p%C3%A5%20godtyckliga%20grunder.
Svenska FN-förbundet. 2018. Självkritiskt Sverige granskades av FN. https://fn.se/aktuellt/varldshorisont/sjalvkritiskt-sverige-granskades-av-fn/#:~:text=Sveriges%20enda%20urfolk%20%C3%A4r%20samerna,s%C3%A4kra%20samers%20r%C3%A4ttigheter%20som%20urfolk.
Svenska FN-förbundet. UÅ. Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna. https://fn.se/vi-gor/vi-utbildar-och-informerar/fn-info/vad-gor-fn/fns-arbete-med-manskliga-rattigheter/den-allmanna-forklaringen-om-de-manskliga-rattigheterna/