Det moderna samhället präglas av stor organisering och in en viss utsträckning också central som regleras huvudsakligen av staten och andra offentliga aktörer. Samtidigt blir individualism och själviska värderingar allt starkare i det moderna samhället bland individer på grund av samhällets utformning och rådande uppfattningar i det moderna samhället. Mitt i det hela finns ett faktum som man inte bör bortse från och som handlar om att det ideala samhället existerar inte och det är inte alltid så att alla samhällsfunktioner fungerar som de ska. Därför är insatser av individer i samhället för att göra samhället ett bättre plats att leva i är ovärderliga. Därför bör man införa en obligatorisk kurs i civilkurage redan i skolan för att uppfostra människor till dessa värderingar som bidrar till samhället blir en bättre plats att leva i.
Civilkurage är inte bara nödvändigt för att det är en positiv insats och det handlar om vår vardag. Det är snarare en förmåga som har oerhört positiva aspekter, framför allt i krissituationer som inte precis hör till vardagen såsom terrorattentat eller naturkatastrofer, förklarar Anna Liljemalm (2017) i sin artikel “Våga” som är publicerad i Modern Psykologi.
För det andra handlar det om att uppfostra individer redan i skolåldern till sådana värderingar och som på lång sikt kan göra oerhört viktiga insatser som har positiva effekter i samhället. Det vill säga det handlar om att minska individualitet och själviska uppfattningar och få människor att själv ansvara att samhället fungerar som det bör göra.
En del kan mena att man inte ska komma till skada när man försöker hjälp andra och att man ska vara försiktig med att uppmana människor till civilkurage, förklarar professor Brian Palmer i samma intervju (Liljemalm, 2017). Det är klart att man inte ska uppmana människor att ta skada för andra! Civilkurage handlar inte om det utan snarare om en förmåga att ta de risker som individer tar för att se till att samhället fungerar på bästa möjliga sätt.
Slutligen handlar civilkurage i grund och botten om att man ska träna upp sin förmåga och framför allt våga ställa upp i sådana situationer när inte alla kan göra det. Detta är för att få samhället att fungera på ett bättre sätt. Därför är det nödvändigt att man uppfostrar dessa värderingar hos individer redan i skolåldern för att få det önskade resultatet sedan. Det kan man göra genom att införa en obligatorisk kurs i civilkurage för gymnasieelever.
Källa
Liljemalm, Anna. 2017. Våga!. Modern Psykologi.