Marknadshyror eller fri hyressättning har varit en het politisk och samhällelig fråga den senaste tiden. Åsikterna går isär mellan de som är för marknadshyror och andra som är emot marknadshyror. Frågan om marknadshyror är mer komplicerad än just att lagstifta det eller ja/nej fråga eftersom det handlar om ett stort antal människor som bor på hyreslägenheter som kommer att påverkas av att psläpp den reglerade hyresbostadsmarknaden. Å andra sidan finns det bostadsbristen för såväl studenter som barnfamiljer som trycker hårt både politiskt och samhälleligt. I dagsläget är bostadsbristen ett problem i de flesta städer i Sverige och det är det man har ett akut behov av att lösa. Därför bör politikerna överväga att införa marknadshyror eller fri hyressättning för nybyggen för att kunna lösa bostadsbristen.
För det första kan marknadshyror för nybyggen göra det mer attraktivt för fastighetsbolag att bygga nytt då kostnaden för att bygga nytt och hur mycket bolaget skulle kunna få i hyran efter är avgörande faktorer för sådana stora investeringar. Resultatet blir naturligtvis att fler hyresbostäder byggs och lättar på bostadsbristen eftersom fler kommer att kunna hitta hyreslägenheter när det finns fler hyreshus.
För det andra kommer inte hyrorna att öka per automatik vid införande av marknadshyra eller fri hyressättning. I själva verket så ligger det faktiskt i fastighetsvärdens intresse att ha konkurrerande priser för sina lägenheter annars kommer ingen vilja bo där om det är för dyrt att hyra. Effekten av detta blir att vissa områden kan få lägre hyror medan andra får dyrare hyror, eller med andra ord precis som det är idag (Ludvigsson, 2014)..
Det viktigaste av allt är att marknadshyror för nybyggen inte påverkar andra hyresgäster som inte bor i nybyggen. Det vill säga rädslan av att hyran ökar dramatiskt vid införande av fri hyressättning för nybyggen försvinner när man avgränsar regleringen till nybyggen. På det sättet håller man balansen mellan alla som redan bor på hyreslägenheter och andra som vill hitta en bostad samtidigt när man bidrar med en lösning till problemet av bostadsbristen.
Vissa argumenterar emot marknadshyror även om det är avgränsad till nybyggen. De menar att en sådan reglering skulle leda till ökade hyror och därmed försämrad privatekonomi (Hyresgästföreningen, 2021). Denna åsikt stämmer delvis att marknadshyror kommer att leda till ökade hyror. Samtidigt är detta argument inte helt rätt framförallt när man begränsar införandet av fri hyressättning till nybyggen och inte befintliga byggen. Dessutom kan en sådan reglering leda till att vissa områden får billigare hyror än vad de idag har.
Slutligen kan man inte på förhand veta alla effekter av införande av fri hyressättning i hyresbostadsmarknaden men en sådan reglering för nybyggen kommer med all säkerhet att leda till fler bostäder och bidra med lösning till bostadsbristen i Sverige, framförallt inom stora städer.
Källor
2021. SCENARIOANALYS MARKNADSHYROR GÖTEBORG. Göteborg: Hyresgästföreningen.
Ludvigsson, M., 2014. Marknadshyror är mer rättvist | SvD Ledare. [online] SvD.se. Available at:https://www.svd.se/marknadshyror-ar-mer-rattvist