Home » Analys av Ett nytt land utanför mitt fönster

Analys av Ett nytt land utanför mitt fönster

Av Studienät
6,K views

Ett nytt land utanför mitt fönster är en roman som är skriven av den grekiska-svenska författaren Theodor Kallifatides och utgiven år 2001. Det är en självbiografisk bok som beskriver författarens inre känslor och idéer om att vara invandrare i Sverige samt skildrar främlingskapet och dess förknippade svårigheter. Det vill säga boken är en självbiografisk berättelse som först och främst handlar om författarens tankar och upplevelse av främlingskapet i Sverige.

Romanen Kallifatides själv som är huvudpersonen i boken. Den beskriver hans upplevelse av att vara en nykomling i Sverige och i fortsättning en invandrare. Boken beskriver hur Kallifatides anpassade sig till samhället och integrerade i det svenska samhället men man fortfarande ser på honom som invandrare. Han förväntas på grund av den synen att vara anonym och osynlig. Detta stärks av författarens upplevelse av hjälplöshet när ingen ser honom som svensk oavsett hur mycket han än försöker och oavsett vad han känner inuti sig själv. Det är just främlingskapet som får honom att tänka på den resa han har gjort från Grekland, hans födelseland, till Sverige, hans nya hemland. Det är motsatta sidor och paradoxala känslor samt dessa skapar en konflikt inom författaren som försöker förstå sin identitet och vem han är. Författaren skildrar också hur allting förändrades i Sverige förutom upplevelsen av främlingskapet som förblir statisk utan någon förändring. Det svenska samhället har förändrats markant de senaste trettio åren och trots större acceptans för invandrare men upplevelsen är densamma. Tankarna eder honom ingenstans och han får inte svar på sin fråga som handlar om sin identitet. Han är inte till fullo svensk och inte heller en helt främling. Efter 36 år vet författaren inte vem han är och vilket hans identitet är. 

Författaren berättar romanen ur förstapersonsperspektiv och i en omvänd ordning då allt börjar från nuet och går tillbaka till författarens tid i Grekland och i Sverige. Boken består av olika kapitel som kan läsas för sig trots att det är en sammanhängande berättelse som författaren själv berättar ur sitt perspektiv. Detta bidrar till läsupplevelsen. 

Temat i romanen handlar huvudsakligen om främlingskap som författaren nämner i flertal sammanhang i romanen och som allt i huvudpersonens tankar kretsar sig kring just denna upplevelse av främlingskap. I generella termer så handlar temat om identiteten och om identiteten som invandrare i Sverige eller upplevelsen av främlingskapet i Sverige. Motivet i romanen är den resan som författaren tar läsaren med i för att utforska frågan om identitet. Temat utvecklas ur flera perspektiv och inte bara avseende svenskhet utan även avseende författarens rötter i Grekland vilket bidrar till en identitetskris inom författaren. 

“Det var viktigt att inte bli en främling i mina landsmäns ögon, sedan blev det viktigt att inte vara en främling i svenskarnas ögon. Det slutade med att jag blev främling inför båda.”

Konflikten i boken och som avspeglas av temat handlar om jakten på ens identitet och självbilden som huvudpersonen, författaren, har av sig själv samt i fall den bilden stämmer eller inte längre. Konflikten börjar med den allra första händelsen i boken och utvecklas genom boken men förblir olöst på slutet. Det vill säga författaren får inget svar på vem han är och löser inte identitetskrisen som han lider av utan snarare blir självbilden ännu mer luddigare och svårare att begripa. 

”Jag kan kort och gott inte säga vad jag har blivit. Mitt Ithaka finns kvar men det väntar inte på mig. Jag tänker inte göra den resan. Jag har tagit en annan väg och det är inte för sent att återvända. Det är för tidigt.”

Temat av boken utvecklas på ett intressant motiv som handlar om de tankar och den mentala resa som författaren gör för att utforska sin identitet med alla inneboende faktorer utan att riktigt komma fram till ett tillfredsställande svar. 

Slutligen är Ett nytt land utanför mitt fönster en mycket intressant självbiografisk berättelse som kan vara igenkännbar för många nykomlingar och invandrare i Sverige eftersom den konkretiserar upplevelsen av främlingskapet och förtydligar osäkerheten hos dessa personer kring deras identiteter. Boken beskriver dessutom komplexa och paradoxala känslor som inte riktigt kan man uppleva om man inte har en identitetskris inom sig själv vilket också är en mycket intressant aspekt av boken. 

Liknande uppgifter

1 Kommentar

Historiska biografier och självbiografi - Studienät februari 28, 2023 - 11:42 f m

[…] biografi är en redogörelse för en persons liv. En del människor skriver vetenskapliga biografier om historiska personer, andra skriver sin självbiografi. Det är förstås skillnad mellan att […]

Svara

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.