Home » Alice Bah Kuhnkes nationaldagen tal – Kritisk granskning

Alice Bah Kuhnkes nationaldagen tal – Kritisk granskning

Av Studienät
832 views

Alice Bah inleder talet med att hälsa publiken, kungligheterna och talmannen som är på plats. Därefter fortsätter Kuhnke med att beskriva stunden och hur glädjande det är att vara där och tala i nationaldagen. 

Syftet med Bahs tal är huvudsakligen att visa sin kärlek till Sverige och även berätta om den positiva samhällsutveckling som Sverige upplevde de senaste åren. Det vill säga skiftet från det enfaldiga samhället till ett mångfaldigt Sverige. Hon vill att svenskar ska vara stolta över den samhällsutvecklingen och anse att det är positivt för Sverige. Hon markerar sitt syfte precis efter inledningen och visar en ödmjuk inställning inför de som anser att Sverige är bäst som enfaldigt. 

Alice Bah berättar även om sådant som var i Sverige för länge sedan och med detta visar hon kunnighet och vetskap om det svenska samhället. Hon tar därför upp vardagliga exempel som gör det lättare för den generationen att komma ihåg Sverige på den tiden. 

“Alla såg på samma tevekanal, för det fanns bara en och där såg alla på Lennart Hyland, för det fanns bara han. Alla barn hade en mor som var rar och en far som var karl och som rodde mor till samma kyrka där alla bad till samma Gud”. 

Detta ger Bah trovärdighet i sitt tal när hon ska berätta om dagens Sverige eftersom hon visar att hon förstår hur det var då och samtidigt vet hur det är nu. När Bah berättar om dagens Sverige och det moderna samhället använder hon sig av motsatser för att beskriva mångfaldiga Sverige. Hon tar upp samma exempel som var för 40 år sedan och tillämpar dem i det moderna samhället. 

”I dag ser alla på olika tevekanaler och Lennart Hyland är ersatt av Pascalidou, Guillou och en å annan mullig mulatt. Många barn har bara en mor som ror eller rentav en far som träffat en annan karl.”

Språket som Alice Bah använder är emotionellt och högtidligt språk passande för dagen, fast ändå nära publiken och allmänheten med vardagliga bilder. Talet kunde på det sättet nå ut med sitt budskap till såväl kungligheter som till allmänheten.

Bah liknar sin kärlek till Sverige som förhållanden mellan människor och beskriver det som komplex och inte statiskt. Det vill säga förhållandet och kärleken kan förändras och utvecklas precis som i alla kärleksförhållanden.

Talet är ett argumenterande tal men utan några vetenskapliga argument. Det listar snarare emotionella argument och känslosamma inslag. Talet har en inledning och bakgrund, en tes som handlar om kärlek till Sverige, argument och motargument samt bemötande av dem.

En vanligt stilfigur i talet är metaforer som Bah använder för att stärka sina argument och skildra samhällsutveckling som har skett över de senaste åren. Till exempel, när hon säger “Alla barn hade en mor som var rar och en far som var karl och som rodde mor till samma kyrka där alla bad till samma Gud”. Bah menar att alla var lika under den tiden. I talet ställer Bah en retorisk fråga som egentligen inte behöver besvaras och har självklart svar när hon beskrev kärleken till Sverige. 

“Att utvecklas med sin kärlek kanske rentav är vad kärlek handlar om?”

Alice Bah Kuhnke lyckades med sitt tal och lyckades nå ut till publiken med sitt budskap, vare sig kungligheter eller allmänhet. Hon kunde leverera sitt budskap på ett emotionellt sätt som får åhörarna att reagera och som väcker känslor hos dem. Hon lyckades anpassa sitt språkanvändning efter samhällets alla delar för att på så sätt nå ut till alla i en sådan viktig dag för Sverige.

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.