Home » Rättigheter för HBTQ-personer i Sverige

Rättigheter för HBTQ-personer i Sverige

Av Studienät
84 views

HBTQ-personer har genom tiderna utsatts för olika slags diskriminering på grund av sin sexuell läggning och privata val i livet. Läget har förbättrats i synen mot dessa personer men det finns fortfarande mycket kvar att gör för att normalisera hbtq-personers existens. Många åtgärder har vidtagits för att garantera dessa personers rättigheter och lika möjligheter och det fortfarande pågår försök för att förbättra deras ställning och situation i samhället. Vilket skydd har dessa personer eller hbtq-personer i det svenska samhället och hur har politiken arbetat för dessa rättigheter?

Trots den långa resan som har gjorts i erkännande av HBTQ-personer och deras rättigheter så finns det en hel del kvar. Bland annat har man på politisk och nationell nivå lagstiftat Diskrimineringslagen (2008:567) som innehåller bestämmelser om vilka handlingar utgör en diskrimineringsgrund och lagen inkluderar även dessa personer genom att referera till diskriminering på grund av sexuell läggning och könsöverskridande identitet  i grunder för direkt diskriminering. Det vill säga den svenska politiken har format en grund som utgör en garanti för dessa personers rättigheter och lika möjligheter  i samhället genom att lagstifta en skyddande lag. Dessutom innehåller Diskrimineringslagen (2008:567) ett förbud mot diskriminering inom viktiga områden i samhället såsom arbetsmarknad, utbildning, hälso- och sjukvård samt socialtjänsten. Man har även utsett en diskrimineringsombudsman som ska utöva tillsyn och se till att lagen följs i dessa områden (Diskrimineringslagen (2008: 567)). 

Diskrimineringslagen (2008:567) är ett framsteg men tyvärr är detta steg inte tillräckligt för att garantera dessa personers rättigheter och lika möjligheter i det svenska samhället. Regeringen (2021) skriver på sin hemsida om arbetet för att stärka dessa personers rättigheter och lika möjligheter i artikeln “Regeringen förstärker arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter”. Regeringen beskriver att hbtqi-personer utsätts fortfarande för diskriminering och kränkning i samhället trots det vidtagna åtgärder av den svenska politiken för att stärka deras ställning. Därför har regeringen beslutat om en handlingsplan som ska verka för att främja hbtqi-personers rättigheter och lika möjligheter i samhället Regeringen menar att denna handlingsplan kommer att förbättra dessa personers ställning under de kommande åren vad gäller rättigheter och lika möjligheter i samhället. Handlingsplanen avser att vidta åtgärder inom olika fokusområden för att motverka diskriminering mot hbtqi-personer och samtidigt för sprida kunskap om hbtqi-personers situation och ställning inklusive hälsa, behov och annat (Regeringen, 2021). Bland annat refererar regeringen i sin skrivelse till skolan som ett viktigt fokusområde som ska vara inkluderande för hbtqi-personer. Därför har man man från regeringens håll get barnombudsmannen uppdrag i att undersöka möjligheter för att arbeta med denna fråga (Regeringen, 2021). 

Slutligen har man från politiskt håll vidtagit åtgärder och gjort många framsteg vad gäller hbtq-personers rättigheter och lika möjligheter. Bland annat har man lagstiftat om förbud av diskriminering mot dessa personer vilket framgår tydligt och på ett inkluderande sätt i Diskrimineringslagen (2008:567) genom att tydligt skriva om förbud av diskriminering på grund av sexuell läggning och könsöverskridande identitet. Denna lag, Diskrimineringslagen, utgör en viktig garanti för dessa personers rättigheter och lika möjligheter i många viktiga områden i samhället. Dessutom har politiken stärkt detta skydd genom att utse en diskrimineringsombudsman som ska utöva tillsyn och se till att lagen följs. Man såg att dessa framsteg inte är tillräckliga varför har den svenska regeringen inlett ett arbete för att förbättra och stärka skyddet för dessa personer och deras rättigheter och lika möjligheter genom en handlingsplan som, enligt regeringen, ska få märkbara effekter i det svenska samhället de kommande åren. Slutsatsen är att hbtqi-personer idag har skydd i Sverige och läget har förbättrats vad gäller dessa personers rättigheter och lika möjligheter i samhället men det behövs mer för att uppnå detta mål. 

Källor

Diskrimineringslagen (2008:567).

Regeringen. 2021. Regeringen förstärker arbetet för hbtqi-personers lika rättigheter och möjligheter”. Regeringen.  

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.