Home » Konsten att samtala

Konsten att samtala

Av Studienät
267 views

För att ett samtal ska fungera bra räcker det inte att alla talar samma språk. Det finns flera andra faktorer som påverkar hur samtalet flyter och hur det uppfattas av de olika deltagarna. Konsten att samtala eller ett vanligt samtal kan med andra ord ses som en komplicerad aktivitet som är beroende av deltagarnas olika egenskaper och förmågor. Vad behövs för att ett samtal ska fungera väl?

Mänsklig kommunikation är ett komplicerat område som innehåller flera dimensioner bortom den språkliga delen som utgör en del av fungerande kommunikation. Ylva Ellneby och Barbro von Hilgers (2006) förklarar den komplexiteten i sin artikel “Hör du vad jag säger?”. Ellenby och von Hilgers (2006) förklarar i den artikeln att kommunikation och samtal påverkas av andra faktorer som inte är språkliga. Författarna menar att kroppsspråket och mimik spelar inte en mindre viktig roll än själva språket för att ett samtal ska fungera väl. Författarna hänvisar till en undersökning som har gjorts för att utforska i kommunikation. Undersökningens slutsats är att kroppsspråket behöver avspegla och reflektera det talade språket som används i samtalet. Det vill säga kroppsspråket behöver på ett eller annat sätt bekräfta det som sägs mellan deltagarna i ett samtal. Detta är för att skapa en känsla av samförstånd bland deltagare i samtalet och för att få den sociala aspekten av kommunikation mellan deltagare att fungera. Allt detta bidrar till att kommunikation i samtalet fungerar väl och uppnår sitt syfte som handlar om att man ska förstå varandra (Ellneby och von Hilgers, 2006).

En annan intressant aspekt av samtal är att konsten att samtala utgår från att det är en gemensam aktivitet som förutsätter två eller fler deltagare. Det är just den gemensamma aktiviteten som vi kallar för samtal som Susanna Karlsson (2009) skriver om i sin artikel “Låt lyssnaren tala”.  Karlsson (2009) förklarar att samtal har regler som deltagarna följer och att deltagarna skickar signaler under samtal. Karlsson (2009) menar att dessa signaler och regler för samtal har en väsentlig roll för att det ska bli struktur i samtalet och att kommunikationen ska fungera på en bra nivå. Dessa signaler som Karlsson (2009) refererar till kan skickas via diverse medel. Det kan handla om kroppsspråk, gester, kroppsställning eller på ett annat sätt som kan signalera till andra exempelvis att man vill ta över ordet och börja tala (Karlsson, 2009). 

Den gemensamma aktiviteten, samtal eller konsten att samtala, förutsätter att alla deltar i det. Det vill säga att alla deltagare bidrar med något till samtalet. Därför är samtalet beroende på deltagarnas engagemang och andra faktorer såsom kommunikationsstilar och kultur av deltagarna, menar Viveka Adelswärd (1992) i sin artikel “Kommunikativa stildrag”. Adelswärd (1992) lyfter fram några aspekter som är viktiga för att samtal ska fungera väl och bland annat nämner författaren återkoppling av lyssnaren, samtalsstöd från andra deltagare och kulturen för deltagare samt hur deltagarna uppfattas av andra under samtalet. Med detta vill Adelswärd (1992) illustrera att olika kommunikationsstilar påverkar hur väl samtalet fungerar om det till exempel är exkluderande miljö eller inkluderande miljö som råder i samtalet eller som uppfattas av andra deltagare spelar en väsentlig roll i detta sammanhang (Adelswärd, 1992). 

Slutligen kan man påstå att samtal är ett kommunikativ gemensam aktivitet där flera deltagare är inblandade i den aktiviteten. Det vill säga det innefattar flera aspekter bortom den språkliga delen som utgör en dimension av samtal men det finns andra dimensioner som också påverkar. Dessa faktorer är kroppsspråket och signaler som deltagare skickar under samtalet och som avspeglar det som sägs för att skapa en känsla av samförstånd mellan deltagarna, samtalsregler som alla deltagare följer för att det ska bli struktur i samtalet och slutligen kommunikationsstilar som påverkar hur väl samtalet flyter på. Samtal handlar med andra ord om att genomföra den gemensamma kommunikativa aktiviteten tillsammans mellan deltagare i samtalet varför det är beroende av deltagarna själva och hur de samspelar med varandra under samtalet. Alla dess faktorer behövs för att ett samtal ska fungera väl. 

Källor

Ellneby, Ylva och von Hilgers, Barbro (2006). “Hör du vad jag säger?” 

Karlsson, Susanna (2009). “Låt lyssnaren tala”. Språktidningen

Adelswärd, Vivika (1992). “Kommunikativa stildrag”. Tal och samtal    

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.