Home » En komikers uppväxt – filmanalys

En komikers uppväxt – filmanalys

Av Studienät
350 views

Mobning är inget nytt problem i skolvärlden och det är fortfarande lika aktuellt förr som nu. En komikers uppväxt är en film som behandlar detta problem och utspelar sig i 70-talet. En komikers uppväxt är en intressant dramafilm regisserad av Rojda Sekersöz och bygger på Johan Gardells roman med samma namn som också skrev manuset till filmen. Filmen handlar om mobning och relationer i skolan och delvis utanför när huvudpersonen växer upp.

Filmen i korthet handlar om Juha Lindström och hans uppväxt. Juha går i skolan i Sävbyholm och han har svårt att passa in bland alla elever. Han blir mobbad av andra elever och skolgången är något svårt för Juha. Han kunde ändå hitta ett sätt så att han blir mer accepterad av andra elever i skolan genom att verka rolig och bli klassens clown. Detta är för stt passa in i den sociala heirarkin som råder i skolan. Juhas sätt att bli en del av gruppen fungerar delvis men han bjuds in bara nör det passar de andra i gruppen. Han har gjort allt i sin makt för det. Ändå blir Juhas sätt, att verka som klassens clown, början på en lång succé. Juha blir nämligen en känd komiker. En dag får han ett samtal från en av mobbarna som gick i samma skola. Juha bestämmer sig för att åka tillbaka till Sävbyholm för att göra upp med sitt förflutna.

Huvudpersonen i filmen är Juha Lindström som vi får följa med i hans uppväxtresa från att vara mobbad i skolan och kämpa för att passa in tills han blir en känd komiker och gör upp med sina förflutna. Juha utvecklas på ett intressant sätt genom denna resa från att vara klassens clown till att bli en känd komiker över hela landet. I tonåren kämpade han så hårt att han svek sina närmaste vänner, Jenny och den mobbade Thomas. Juha gör allt i sin makt för att bli avcepterad och bekräftad samt att hänga med de populära killarna i skolan. Ändå fortsätter Juha mot sin dröm som då verkade ganska svår att uppnå. Juha lyckades ändå fast i att bli en komiker.

Filmen tar upp ett viktigt och än aktuellt problem i skolan. Filmen fokuserar på mobning och rådande normer bland tonåringar när alla inte passar in. Det är ett aktuellt fenomen i skolan och intressant att utforska ur olika perpsektiv. Dels behöver man ha en lösning för detta problem i skolan och samtidigt behöver skolan ha bättre förståelse för detta problem i och med det finns i skolmiljön. Intressant nog att filmen tar upp sådant som handlar om ett vanligt socialt problem i skolan vilket är det ganska dällan att filmer fokuserar på på samma sätt. Filmen lyckas förmedla känslor som de flesta kan känna igen. Till exempel, filmen förmedlar sådana känslor som handlar om ensamhet och att sitta ensam vid matbordet i skolan samtodogt när mannhar svikit sina vönner för stt blir en av de populära killarna i skolan. 

Filmen har recenerats i flera tidningar och trots olikheter i hur olika man tycker om detaljerna men en sak har alla recentanter enats om. Det handlar om hur viktigt det är att ta upp detta problem som filmen behandlar, mobning. Jens Peterson (2019) skriver i sin recension ””En komikers uppväxt” gör ont att se – det är bra” publicerad i Aftonbladet om vilka känslor filmen väcker upp och vilka upplevelser vi får gå igenom. Peterson skriver också om komedin i filmen. Generellt berämer Peterson filmen (2019).

Fredrik Sahlin (2019) recenerade filmen också i sin artikel ”Filmrecension: En komikers uppväxt river i hjärtat” i Svenska Dagbladet. Sahlin menar att filmen väcker igenkännbara känslor och får en att tänka på egna skolgången (Sahlin, 2019).

En komikers uppväxt är en intressant film som väcker känslor och samtidigt får man att skratta genom det komiska inslaget som förekommer i filmen. Mycket är igenkännbart i filmen och delvis på ett eller annat sätt beskriver det skolgång för alla. Huvudsakligen är det mobning och upplevelsen av att vara mobbad är det som väcker känslor.

Källor

Peterson, Jens. 2019. ”En komikers uppväxt” gör ont att se – det är bra. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/a/nab3d5/en-komikers-uppvaxt-gor-ont-att-se-det-ar-bra 

Sahlin, Fredrik. 2019. Filmrecension: En komikers uppväxt river i hjärtat. Svenska Dagbladet. https://www.svt.se/kultur/film/filmrecension-en-komikers-uppvaxt 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.