Home » Litterär analys av Kalla det vad fan du vill

Litterär analys av Kalla det vad fan du vill

Av Studienät
691 views

Kalla det vad fan du vill är en intressant bok som är skriven av Marjaneh Bakhtiari och publicerad år 2005. Detta är författarens debutroman och handlar om en en familj med utländsk härkomst, mer specifikt från Iran vilket också är författarens ursprungliga hemland. 

Romanen, Kalla det vad fan du vill , är genkännbar för många, framför allt med invandrarbakgrund och skildrar upplevelser av att vara nykomling eller invandrare i det nya landet i jakten på ett bättre liv. Bakhtiari beskriver med sin bok upplevelsen av att vara invandrare i det nya landet vilket också är budskapet med boken. 

Upplevelserna som beskriv i boken kan vara mycket lärorika i och med de beskriver något som inte precis alla upplever samt bidrar till bättre vetskap om invandrarnas svårigheter i det nya land som de flyttar till. Det är huvudsakligen erfarenheten och upplevelsen av att vara invandrare som man lär sig genom boken. 

Huvudpersonerna i det utdraget är Bahar och Moses som genom sina handlingar läsaren förstår hur de är som personer och hur de vill göra i det nya samhället. Bahar beskrivs lite utseendemässigt att hon ser ut som en arab eller en turk, åtminstone i Moses värld. Författaren preciserar inte vidare hur hon ser ut utan nöjer sig med att hon ser ut som en arab eller turk på grund av hennes hudfärg. 

“Hon kom från Iran inte Irak hade hon påpekat, ovetande om att med den hudfärgen kunde man bara vara arab eller turk i Moses värld.”

Vilken relation de två har i berättelsen är lite otydligt om de är nära vänner eller om de har kärleksförhållande. Romanen utspelar sig i Sverige men oklart i vilken del eller i vilket samhälle. En del av händelserna sker i Bahars hem. Det är oklart heller under vilken period eller i vilken tid romanen utspelar sig utifrån detta utdrag. Vi förstår att detta händer i modern tid med tanken på alla diskussioner som sker och modern teknik som finns som TV. 

Språket känns vardagligt vilket gör att det kan kännas igen av läsaren. Det är varken svårt eller lätt utan ligger precis lagom för att hålla intresset utan att läsaren blir uttråkad av svåra termer och uttryck. 

Utdraget är intressant att läsa och bidrar till läsupplevelsen. Intressant nog hur författaren bygger upp händelserna i boken så att läsaren vill fortsätta läsa som till exempel när frågan om slöja tas upp hemma hos Bahar. Jag rekommenderar varmt denna bok att läsas av alla dels eftersom dessa upplevelser som beskrivs i boken är igenkännbara hos många invandrare och dels för att kunna lära känna en ny kultur som skildras i boken. 

Liknande uppgifter

Skriv ett svar

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Den webbplatsen använder cookies för att förbättra din upplevelse. Vi antar att du är okej med detta, men du kan välja bort det om du vill. Godkänn Läs mer

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.