Gert Svensson skriver i sin artikel “Höra till. Språket- identitetsskapare och maktmedel” om hur man genom språk kan visa solidaritet eller distansera sig och menar att behovet av tillhörighet finns hos de flesta men likväl om man inte vill tillhöra någon grupp bör man bli respekterad. Därför skriver skribenten om erfarenheter av Jonas Khemiri och Aino Trosell.
Svensson fortsätter i sin artikel “Höra till. Språket- identitetsskapare och maktmedel” med att förklara hur Aino Trosell pratade och vilka språk hon har med sig i bagaget samt beskriver Ainos upplevelse av svenskan och inlärning av det. Gert Svensson skriver sedan om Ainos uppväxt och hur hon flyttade till Göteborg där hon var tvungen att tala svenska. Med tiden klippte hon bandet med föräldrarnas modersmål och samtidigt förlorade den inre tryggheten.
Skribenten skriver vidare om hur Jonas Khemiris pappa hade sagt till honom att han behöver vara duktigare än svenskar även på svenska så att Jonas inte hamnar i utanförskap. Khemiri förklarar sedan om sin uppväxt och sin relation till svenska samt hur han blev besviken när han besökte pappas hemland att det inte blev en känsla av att komma hem, framför allt ur ett språkligt perspektiv. Khemiri kände inte att detsamma för arabiska som han gjorde för svenska, enligt Svensson.
Svensson skriver därefter om relationen mellan makt och språk och beskriver Khemiris och Trosells erfarenheter av det. Språk har med identiteten att göra och det är svår gränsdragning mellan olika etniciteter och identiteten inte statiskt, enligt Khemiri i Svenssons artikel.
1 Kommentar
[…] lärde mig allt utom att gråta” är en krönika skriven av Patrik Lundberg och handlar om minnen med sin mamma och vad hon lärde honom samt deras […]