I en artikel om språket hos ungdomar argumenterar Li Hillker att språkutvecklingen hos ungdomar håller på att gå åt fel håll. Artikeln handlar om hur unga ändrar språket utifrån hur de SMS:ar via telefon. Detta argumenteras i första meningen i artikeln. Rubriken är något luddigt då den refererar inte till innehållet på ett tydligt sätt även om det är intressant. Däremot är ingressen något tydligare och roligare att läsa även om läsaren fortfarande inte förstår mycket av vad artikeln exakt handlar om. Till exempel, skribenten refererar till SMS-kulturen vilket läsaren förstår senare i artikeln.
Skribenten argumenterar att det språk som unga använder utifrån vad de skriver i SMS och förkortningar som uppstår i samband med det språket har negativa effekter på språkutvecklingen och psyket. Artikeln argumenterar att det nya språket, SMS-språk, och fortsatt språkutveckling åt det hållet kommer att påverka psykiska hälsan.
För det första, resultatet av ett sådant språk kommer att vara brist på tillräcklig kommunkation. För det andra, användning SMS-språk istället för “vanlig” svenska avspeglar sig i elevernas papper och inte bara i mobilen. För det tredje, tekniken har börjat utforma ungdomarnas identitet och inte bara deras språk.
Samtidigt presenterar artikeln motargument att ungdomar har börjat använda det språket på grund av brist på tid vilket gör att det språket är nödvändig med tanken på hur tekniken och samhället ser ut idag.
En kritisk punkt i artikeln är att den saknar källor helt utan skribenten använder sin yrkesroll och erfarenhet för att presentera det som hen hävdar. En annan kritisk punkt i artikeln är att det inte finns särskilt många sambandsord utan skribenten skriver nästan varje idé för sig och sedan börjar med en ny idé.
Artikeln slutar med en retorisk fråga om “Hur ska det gå för våra IT-barn?” vilket ger en känsla att svaret är givet på det sättet att om vi inte vänder på språkutvecklingen åt rätt håll så kommer det inte att gå bra för den generationen som växte upp inom IT eran.
3 Kommentarer
[…] med denna text är att utreda hur e-böcker och digital teknik har påverkat och kommer att påverka våra läsrutiner och den fysiska boken. Detta är ett […]
[…] Språk är människans främsta kommunikationsmedel som människor använder för att förstå sin omgivning och för att göra sig förstådda. Det vill säga man kommunicerar huvudsakligen med hjälp av språk även om det finns en liten del i mänsklig kommunikation som sker med icke-språkliga medel såsom gester och kroppsspråk. Den funktion som språk uppfyller är intressant eftersom den har andra aspekter som inte är direkt språkliga. Språk är lika mycket relaterad till kommunikation som till ens identitet och hur individer i samhället identifierar sig samt hur identiteter kommer till uttryck med hjälp av språket. Med enklare ord identifierar man sig med hjälp av språk och uttrycker vilka vi är samt våra känslor och idéer. Dessutom präglas det egna språkbruket av utmärkande drag som gör att vårt språkbruk skiljer sig från andras. Detta vill säga olika individer använder språket på sitt väldigt unika sätt som skiljer sig från andras eller sin egna språkliga variant. […]
[…] är klart att detta argumenterande tal inte är helt och behöver utvecklas avseende diskussion i de olika argument som jag för i talet […]